eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csehország nem akarja az amerikai radart

Amennyiben Prága nem adná áldását az amerikai radarállomás telepítésére Csehországban, akkor Washington más régióbeli ország területén építi fel a katonai berendezést - közölte Prágában Henry Obering tábornok, az Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynökségének igazgatója.

Obering tábornok prágai tárgyalásai után azt mondta: látogatásának legfőbb célja az volt, hogy Václav Klaus államfőt, Mirek Topolánek kormányfőt, az ellenzéket és a parlamentet is részletesen tájékoztassa a Csehországba tervezett amerikai radarállomás műszaki adatairól.

Obering részt vett a cseh nemzetbiztonsági tanács ülésén is. A tábornok úgy gondolja: az ügyben hosszú tárgyalásokra kell számítani, de Washington azt szeretné, ha a vitát még az idén lezárnák.

Az amerikai rakétaszakértő jelezte, hogy az Egyesült Államok más országokat is kiszemelt arra az esetre, ha a Cseh Köztársaság úgy dönt: nem engedélyezi területén megépíteni a radarállomást. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy mely államokról gondolt.

Az amerikai rakétavédelmi ügynökség igazgatója megismételte: Washington leginkább az esetleges iráni és észak-koreai rakéták elleni védelem kapcsán tartja szükségesnek a rakétavédelmi bázis és az az ahhoz kapcsolódó radarállomás kiépítését Közép-Európában.

A rakétavédelmi támaszpontot Lengyelországban, míg a radarállomást Csehországban szeretnék felépíteni az amerikaiak.

A cseh kormány március végén közölte az amerikaiakkal, hogy hajlandó a tárgyalásokra. Az elképzelések szerint az amerikai létesítmény a Prágától mintegy 60 kilométerre, délnyugatra fekvő Brdy katonai kiképző körzetben épülne fel. A hivatalos cseh-amerikai tárgyalások május 10-én kezdődnek ez ügyben.

Június elején Prágába látogat George Bush amerikai elnök, tárgyalásainak középpontjában az amerikai radarállomás ügye áll majd.

Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi az amerikai radarállomás csehországi telepítését. Az ellenzék azt követeli, hogy a kérdésről népszavazás döntsön.

Jiri Paroubek, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke úgy véli: a radarállomásnak a NATO keretében kellene működnie.

Moszkva továbbra is határozottan ellenzi az amerikai radarállomás csehországi telepítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×