eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Marakodás a halálos vírusmintákon

Újabb szakadék a gazdag és a szegény országok között. Így értelmezték világszerte azt az indonéz döntést, hogy Jakarta a jövőben nem óhajtja megosztani vírusmintáit sem a WHO-val, sem olyan nemzetközi kutatóhelyekkel, amelyek a madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak.

Nemzetközi egészségügyi körökben már régóta aggodalmat keltett, hogy a járványmegelőző kutatások szinte kizárólag a fejlett országok gyógyszergyáraiban folynak, és az egész világ elvárja, hogy az alapot és nyersanyagot Dél-Kelet-Ázsia a közjó érdekében folyamatosan szolgáltassa. Eközben az oltóanyag vagy egy gyógyszer megjelenése a fejlett világ gyógyszeriparát gazdagítja majd.

Indonézia döntése - azé az országé, ahol eddig a legtöbben haltak meg madárinfluenzában - még a WHO járványvédelmi rendszerét is aláaknázza - adta hírül a nemzetközi sajtó.

Eközben a szigetvilág vezetése az egyik nagy oltóanyaggyártóval szerződést kötött, hogy az a vírusmintákért cserébe technológiát ad át az indonéz kutatóknak, hogy helyben is dolgozhassanak az ellenanyagon.

Az indonéz hatóságok úgy vélik: szellemi tulajdonjoggal bírnak a vírusminták felett, ezért jogukban áll meghatározni, hogy mely gyártók laboratóriumában használhatják fel azokat, és csak azon gyártókkal kötnek megállapodást, amelyek hajlandók eltekinti a kereskedelmi céloktól.

Indonézia maga is megszenvedheti saját diszkriminatív döntését - figyelmeztette az ázsiai országot még Ian Barr is, a WHO influenza központjának igazgatója. Egyelőre hiába.

Közben Indonéziában a madárinfluenzának már 65 áldozata van, és az egészségügyi miniszter beismerte, hogy a lakosság jelentős része még mindig olyan közelségben él a háziszárnyasokkal, hogy csaknem lehetetlen megállítani a H5N1-es vírus átterjedését a madarakról a gazdáikra.

A gyártók pedig bejelentették, hogy egy vírus nem képezheti szellemi tulajdonjog tárgyát, hiszen nem ismer földrajzi határokat és folyamatosan módosítja önmagát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×