eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Madárinfluenza: Brüsszel elégedett Budapesttel

Az Európai Bizottság elégedett azokkal a magyarországi vizsgálatokkal, amelyeket a madárinfluenza ottani H5N1 vírustörzse eredetének és a nagy-britanniai esetekkel való lehetséges összefüggésének kiderítésére végeztek - közölte a bizottság szóvivője.

"Elégedettek vagyunk a magyarországi vizsgálatokkal, és azzal, ahogy a magyar hatóságok ennek megfelelően eljártak" - mondta Philip Tod.

Bejelentette, hogy Brüsszelben találkoztak a bizottsági, valamint a magyar illetékesek és a brit szakértők.

A magyar hatóságok képviselői kijelentették, hogy az ország egyetlen más térségében sem fordultak elő madárinfluenza-gyanús esetek a zárt övezeten kívül, és a szükséges dokumentációt még a keddi nap folyamán átadják a bizottságnak.

A beszámoló szerint novemberig visszamenőleg bizonyosan nem kerülhetett ki hús az érintett övezetből, így a két szóban forgó vágóhídra sem.

A szóvivő szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vírus fertőzött hússal semmiképpen nem terjedhetett át brit állatokra.

A két vírus összehasonlító eredményének megérkezéséig ugyanakkor még mindig nem zárható ki, hogy a két állomány egymást fertőzte meg - ennek módja elvben lehetett például vadmadarak közreműködése, de közvetíthettek az egyik országból a másikba utazó személyek vagy járművek is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×