eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Távozik posztjáról az EU terrorellenes koordinátora

Jövő hónapban távozik posztjáról az Európai Unió három éve hivatalban lévő terrorellenes koordinátora, aki nem újítja meg szerződését. Az Európai Parlament képviselői a héten szavaznak a CIA európai tevékenységét vizsgáló jelentéstől, amely meglehetősen kritikusan fogalmaz Gijs de Vries tevékenységéről.

Nem újítja meg márciusban lejáró szerződését Gijs de Vries, az Európai Unió terrorellenes koordinátora, aki így három év után távozik posztjáról. A döntés alig pár nappal előzte csak meg az Európai Parlament szavazását, melyen a képviselők az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) európai tevékenységét vizsgáló jelentést.

A két év alatt összeállított dokumentum elsősorban azt vizsgálja, hogy a tagországok milyen mélységben ismerték a CIA úgynevezett "terrorista-járatait" és megvizsgálja a feltételezett európai CIA-központok kérdését is.

A jelentés meglehetősen kritikusan vizsgálja Gijs de Vries tevékenységét, a koordinátort tavaly áprilisban tanúként meg is hallgatta a jelentést összeállító ideiglenes bizottság.

A holland szakember akkor - a tagországok kérésére hivatkozva - csak nagyon homályos válaszokat adott, ami arra indította a testület egyik tagját, hogy Gijs de Vries részvételét "teljesen haszontalannak" nevezze.

A képviselők elégedetlensége megnyilvánul a jelentés szövegében is, amely úgy "megkérdőjelezi az Európai Unió terrorellenes koordinátori posztjának (amit jelenleg Gijs de Vries foglal el) valódi értelmét és megkérdőjelezi a koordinátor állásfoglalásainak hitelességét".

Más kérdés, hogy egy uniós forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: Gijs de Vries távozása és a jelentés között semmilyen kapcsolat nincs.

Az Európai Unió terrorellenes koordinátori posztját napokkal a madridi, 191 halálos áldozatot követelő bombamerényletek után hozták létre. Miközben Gijs de Vries kinevezését az EU vezető tagállamai erősen támogatták, a szakember a hírek szerint szenvedett attól, hogy nagyon csekély a hatalma.

Nehezítette a helyzetét az is, hogy a tagországok nem szívesen osztják meg egymással a terrorellenes tevékenységeik részleteit, ami miatt a koordinátor gyakran a partvonalra került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×