eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Szabadlábra kerül a "leggonoszabb asszony"

Márciusban minden bizonnyal kiengedik a börtönből a hírhedt Baader-Meinhof terrorszervezet egykori tagját, a gyilkosságokért és emberrablásokért elítélt Brigitte Mohnhauptot. A döntést sokan ellenzik.

A stuttgarti bíróság úgy döntött, hogy március 27-én öt évre feltételesen szabadlábra helyezhetik az 57 éves, hosszú ideje börtönben lévő Brigitte Mohnhauptot.

A nő a Baader-Meinhof, avagy a Rote Armee Fraktion (Vörös Hadsereg Akciócsoport, RAF) városi terrorszervezet tagja volt, így részese számos gyilkosságnak és emberrablásnak. A csoport a hetvenes évek elejétől 1992-ig folytatott fegyveres harcot "a munkásosztály elnyomói és az amerikai imperializmus ellen", formálisan 1998-ban oszlott fel.

Brigitte Mohnhauptot kilenc gyilkosságért ítélték el. Az áldozatok között volt egy bíró, egy bankár és a munkaadók szövetségének elnöke. Annak idején őt tartották "Nyugat-Németország leggonoszabb és legveszélyesebb nőjének".

"Nem mondják, hogy bocsánat"

A RAF egyik leghírhedtebb cselekménye Hans Martin Schleyer német nagyiparos elrablása és meggyilkolása volt 1977-ben. Az áldozat fia élesen kritizálta a bíróság döntését.

"Nem tudom megérteni, hogy elengedjük, noha az elmúlt 30 évben nem mondott semmit. Nem mondta, hogy bocsánat, amiért megöltük az apádat, nem mondta, hogy bocsánat, amiért rendőröket öltünk" - fakadt ki Jörg Schleyer.

Ettől függetlenül a RAF egy másik egykori prominens tagját, Christian Klart is hamarosan szabadon engedhetik. A döntések vitákat keltettek Németországban, hiszen ezekhez az emberekhez kötődnek az ország II. világháború utáni történetének legvéresebb epizódjai.

A bíróság arra hivatkozik, hogy nincs szó kegyelemről, a döntés különböző jogi megfontolásokon alapul, és nincs biztonsági kockázata a próbaidőre bocsátásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×