eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Putyin harckocsikat kínálhat Szaúd-Arábiának

A közel-keleti válsággócokról, valamint a kétoldalú gazdasági és katonai együttműködésről tárgyalna első szaúd-arábiai látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki vasárnap érkezett meg közel-keleti útjának első állomására.

Az iraki konfliktus, a libanoni feszültség és az iráni atomprogram várhatólag előkelő helyen szerepel majd a tárgyalások témái között. Moszkva többször is jelezte a közelmúltban, hogy nagyobb szerephez kíván jutni a közel-keleti konfliktusok feloldásának folyamatában.

Az előzetes program szerint Putyin találkozik Abdallah bin Abdel-Aziz királlyal, Szultan bin Abdel-Aziz herceggel, trónörökössel és Szaúd-el-Fejszál külügyminiszterrel.

Mihail Margelov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy a fegyvereladások témája is valószínűleg nagy súllyal szerepel majd a megbeszéléseken. Oroszország reméli, hogy megrendeléseket kap Szaúd-Arábiától orosz harckocsikra. Az arab ország fő fegyverszállítója az Egyesült Államok.
 
Szaúd-arábiai részről többször is bírálták korábban Oroszországot, amiért az - szaúdi megítélés szerint - rosszul bánik mintegy húszmilliós muzulmán népességével. Azt egyelőre nem tudni, hogy szaúdi részről most is szóba hozzák-e ezt a kérdést.

Putyin előtt még sohasem járt orosz (vagy szovjet) államfő a sivatagi királyságban. Az állami irányítás alatt álló szaúdi média történelmi jelentőségűnek minősítette az orosz elnök látogatását. Putyin közel-keleti utazásának két további állomása Jordánia és Katar lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×