eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Erőt merít és meggyőz a német kancellár

Az európai uniós alkotmányt támogató tagállamokkal találkozott pénteken Madridban a közösség soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja. Angela Merkel - akinek a félév végére el kell készítenie az alaptörvény tervezetét - este az alkotmányt ellenző Csehországba utazik.

Lázas kampányba kezdett a német kancellár az európai alkotmány népszerűsítése érdekében. Jóllehet, a 27 uniós tagállamból 18-ban már ratifikálták a majdani alapszerződést, a közvéleményt mégis jobban foglalkoztatja, hogy két évvel ezelőtt a hollandok és a franciák népszavazáson utasították el azt.

Az alkotmányra Angela Merkel szerint azért van szükség, mert a jelenleg hatályban lévő 2001-es Nizzai Alapszerződés alapján már nem tud hatékonyan működni az elmúlt években jelentősen kibővült unió, ezért szükség van intézményi reformra, és a közösség távolabbi jövőjének meghatározására.

A német kormányfő pénteken Madridban találkozott a 18 tagállam képviselőjével, hogy ezzel is demonstrálja az alkotmány támogatottságát, meg akarja viszont győzni a szkeptikus országokat is, ezért este már az alapszerződést mereven elutasító Csehország államfőjével találkozik.

A német lapok szerint a kancellár megspórolhatná prágai látogatását, eredménye ugyanis valószínűleg nem lesz. Vaclav Klaus mellett Mirek Topolánek kormányfő és a külügyminiszter is könnyítene az uniós szabályokon, és jobban szétválasztaná a közösségi és a tagállami jogköröket, az alkotmány pedig szerintük nem ebbe az irányba mutat.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ettől függetlenül a csehek csak a jelenlegi tervezetet vetik el, egy új dokumentumról készek lennének egyeztetni. A Handelsblatt német gazdasági hetilap ugyanakkor nem értékeli túl a prágai találkozót, az újság szerint a cseh kormány napjai meg vannak számlálva, a koalíció élén álló konzervatívok ugyanis súlyos korrupciós botrányba keveredtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×