eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sokan szeretik a radikálisokat, de nem elegen

A szerbiai parlamenti választások után a demokratikus irányultságú szerb pártok valamilyen koalíciója látszik a leginkább kormányképesnek.

A legnagyobb délvidéki magyar pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) valószínűleg három képviselője lesz a 250 tagú törvényhozásban. A legtöbb szavazatot a Szerb Radikális Párt (SRS) kapta.

A távozóban lévő parlament legerősebb pártja 1,3 százalékkal növelni tudta ugyan szavazatarányát az előző választáshoz képest, de - a viszonylag magas, 60,4 százalékos részvétel miatt - így is egy mandátummal kevesebbre számíthat, mint az előző törvényhozásban.

A szavazóurnák lezárása után négy órával még csak az látszott biztosnak, hogy a parlamentben a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló Vojislav Seselj pártjának 81 mandátuma lesz, Boris Tadic államfő Demokrata Pártjának (DS) 65, Vojislav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) 47, a gazdasági szakemberek liberális irányzatú pártjaként emlegetett G17 Plusznak 19, a milosevici örökséget ápoló Szerb Szocialista Pártnak (SPS) 16, a liberálisok vezette négyes pártszövetségnek pedig 15.

A nemzeti kisebbségeket képviselő pártok közül biztos befutónak számít a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 3 képviselővel, a dél-szerbiai bosnyákok pártja 2 képviselővel, s két roma párt 1-1 képviselővel. A határon mozog, s a pontos végeredmény kiszámítása után akár parlamentbe is juthat még a két kis magyar párt alkotta Magyar Összefogás Koalíció, s a délnyugat-szerbiai albánokat képviselő választási szövetség.

A biztos és végleges eredmény - tekintettel a bonyolult szavazatelosztási rendszerre - csak január 25-ére várható.

Az azonban máris csaknem bizonyos, hogy - amennyiben hinni lehet a választások előtti politikusi nyilatkozatoknak - a demokratikusnak minősített szerb pártok valamilyen koalíciója fog majd kormányt alakítani, mivel Seselj pártjával koalíciót kötni csak a szocialisták lennének hajlandók, ám kettőjük mandátuma kevés a kormányzáshoz.

A kormányalakítás nehéznek ígérkezik, a nemzeti kisebbségek számára kedvezőtlen körülmény, hogy ehhez nem lesz szükség - vagy csak alig - az ő támogatásukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×