eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megvan a fotója Litvinyenkó gyilkosának

Megvan a repülőtéri kamera felvétele arról a férfiról, akit a brit rendőrség Litvinyenkó meggyilkolásával gyanúsít, de az illetőt még nem fogták el. Annyi bizonyos, hogy hamis, valószínűleg szlovák útlevéllel érkezett Londonba, hogy eltegye láb alól a bizonyos orosz köröknek kellemetlen volt titkosügynököt, Alexandr Litvinyenkót.

A heathrowi reptér biztonsági kamerája egy tagbaszakadt, közép-ázsiai külsejű fiatal férfiról készített felvételt.

Õ Vlagyimír, a titokzatos orosz, aki november elsején egy hamburgi gépen érkezett, és hamarosan radioaktív polóniumot csempészett Litvinyenkó teájába, hogy megölje.

Ugyanerről a repülőgépről szállt le Dimitrij Kovtun orosz üzletember, aki vizsgálat alatt áll, mert valószínűsíthető, hogy ő hozta magával a plutóniumot.

A titokzatos utas szlovák vagy litván útlevelet használt, azon a néven azonban, amely abban áll, nem jelentkezett be egyik londoni szállodába sem.

A rendőri közleményből új adatokat tudhattunk meg. A Milleneum Hotelról már hallottunk, azt azonban nem tudtuk, hogy ott Litvinyenkó felment két volt orosz titkosügynökkel, Kovtunnal és Lugovojjal, akik az utóbbi években üzletemberekké változtak át, hogy egy negyedik emeleti hotelszobában valamiféle üzleti ajánlatról tárgyaljanak.

Hárman beszélgettek, amikor belépett a szobába a tagbaszakadt Vlagyimír, és felajánlotta, hogy a gyorsforralón csinál egy teát. A gyanú szerint ekkor tett polóniumot Litvinyenkó csészéjébe.

A hotelszoba minden más helyszínnél erősebb radióaktív sugárszennyeződést mutat.

Lugovojt és Kovtunt decemberben a Scotland Yard nyomozói Moszkvában kihallgatták, ők tagadják, hogy részük lett volna a gyilkosságban. A Vlagyimírnak nevezett férfi felszívódott. Még annak sincs nyoma, hogy elhagyta volna Londont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×