eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A halott elnöknek is küldtek szavazólapot Szerbiában

Megkezdődtek a parlamenti választások Szerbiában. A több mint 6,5 millió választásra jogosult 250 képviselői hely sorsáról dönthet. Érdekesség, hogy a választási hivatal a tavaly márciusban meghalt Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnöknek is küldött szavazólapot.

A szerbiai választásokon 20 jelöltlistán 27 párt és választási mozgalom szerepel, csaknem 4 ezer jelölttel.

Az ország választási törvényei alapján a nemzeti kisebbségeket képviselő pártoknak - a szerb tömörülésektől eltérően - nem kell elérniük az öt százalékot a parlamentbe jutáshoz.

A szavazók számától függően számukra 12-16 ezer érvényes szavazat is elegendő egy képviselői helyhez.

Egeresi Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke az InfoRádióban korábban úgy vélte: a tömörülés 5-6 mandátumot is szerezhet a voksoláson.

Esélyek és furcsaságok

A legutolsó felmérések megerősítették, hogy legnagyobb eséllyel a Szerb Radikális Párt, valamint a Borisz Tadics államfő vezette Demokrata Párt indul a választásokon. Vojiszlav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja a jelek szerint csak a harmadik-negyedik helyre számíthat.

Koszovóban csak a szerbek szavaznak, Szerbia déli részén viszont tízévi bojkott után az albánok is részt vesznek a választásokon. Első alkalommal indul roma párt, rögtön kettő is.

Érdekesség, hogy régi belgrádi címére megkapta a szavazócédulát Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök, aki a Nemzetközi Törvényszék hágai börtönében 2006. március 11-én halt meg.

A választási bizottság közölte: Milosevicsnek mindaddig kiküldik a szavazólapot, amíg a hágai törvényszék nem küld hivatalos értesítést a volt elnök haláláról.

Ugyancsak belgrádi címére kapott szavazólapot a tíz éve rejtőzködő, a nemzetközi törvényszék által körözött Ratko Mladics is, a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×