eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Hatalmasat kaszálnak a bankok a hitellimitek túllépésén

Nagy árat fizettek a bankok ügyfelei a hitellimitek túllépése és a hitelkártyával is igénybe vehető kölcsönök kamatainak emelkedése miatt Nagy-Britanniában: egy honlap számításai szerint a pluszköltség elérte a 624 millió fontot (239 milliárd forintot).

A uSwitch.com tanulmánya szerint tavaly az Egyesült Királyságban a hitellimitek engedélyezett túllépésének kamata 13,8 százalékról 15,08 százalékra emelkedett. A hitelkártyával igénybe vehető kölcsönök átlagos kamata 14,79 százalékról 15,98 százalékra nőtt.

A honlap számítása szerint a kamatok emelkedése 624 millió font pluszköltséget okozott az ügyfeleknek.

Ez a hatalmas összeg is eltörpül azonban a hitellimitek engedély nélkül történő túllépése miatt a bankok által beszedett díjak mellett: ezen a címen a tanulmány szerint a pénzintézetek 1,5 milliárd fonthoz, vagyis 574,5 milliárd forinthoz jutottak.

Az adatok azután jutottak el a szélesebb közvéleményhez, hogy egy brit parlamenti képviselő az ügyfelek kirablásával vádolta meg a bankokat, mondván: a pénzintézetek illegális díjakat követelnek az emberektől.

Matthew Taylor, aki a liberális demokraták szociális ügyekben illetékes szóvivője, kijelentette: a hitelkorlátok miatt kirótt büntetések jelentősen hozzájárulnak az adósságcsapda kialakulásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×