eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Ford őrvezető megmentése

Első hallásra szinte hihetetlen akcióra vállalkozott négy Afganisztánban harcoló brit katona: a tengerészgyalogosok Apache csatahelikopterek szárnyain ülve indultak harcba eltűnt bajtársuk megmentéséért.

A brit védelmi minisztérium által is megerősített információ szerint a brit tengerészgyalogsághoz tartozó őrvezető, a 30 éves Matthew Ford akkor tűnt el, amikor hétfőn több mint 200 brit katona megtámadott egy iszlám milícia állásait az Afganisztán déli részén lévő Helmand tartományban.

Amikor a csata után a tengerészgyalogosok észrevették, hogy hiányzik a bajtársuk, először páncélozott csapatszállítókkal akartak érte indulni. Amikor azonban az AH-64 Apache harci helikopterek is elérhetővé váltak, úgy döntöttek, hogy azokkal indulnak, mivel azok kínálták a leggyorsabb megoldást.

Az Apache-okban azonban csak a pilóta és az operátor számára van hely, így a katonáknak a szárnyakra kellett ülniük, ahol vészhelyzet esetére kapaszkodókat alakítottak ki.

Három Apache indult akcióba, ezek közül kettő szállított két-két katonát, és a csatahelikopterek mellett földi csapatok is elindultak.

Miután visszatértek a korábbi csata helyére, a katonák azt látták, hogy Matthew Ford halálos lövést kapott, ugyanakkor legalább bajtársuk holttestét magukkal vihették.

"Ez az első alkalom, amikor brit csapatok ilyen fajta mentőakcióra vállalkoztak. (...) Az eset katonáink kiemelkedő hősiességét és bátorságát bizonyítja, akik visszatértek a tűzvonalba, hogy megmentsék a bajtársukat" - értékelte a történteket az afganisztáni brit csapatok szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×