eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

"Némileg gyengült a demokrácia Magyarországon"

A Freedom House kutatóintézet jelentése szerint gyengült a demokrácia Magyarországon 2006-ban. A független szervezet éves világjelentése megállapította, hogy az elmúlt évek stabil helyzete után tavaly enyhe visszaesés történt a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt, amelyhez hasonló az 1956-os szovjet megszállás óta nem volt Magyarországon.

"Némileg gyengült" a demokrácia Magyarországon 2006-ban - állapította meg az amerikai Freedom House éves világjelentésében. A jelentés megfogalmazása szerint Magyarországon évek óta stabil a demokrácia, tavaly azonban "visszaesések voltak megfigyelhetők".

"Magyarországon enyhe visszaesés volt észlelhető az erőteljesen polarizálódott politikai környezetben a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt" - állapította meg Arch Puddington, a független intézet kutatási igazgatója.

A jelentés a magyarországi demokrácia gyengülésének jeleként értékelte, hogy az 1956-os forradalom óta nem látott súlyos lázongások történtek.

Az értékelés emellett emlékeztetett, hogy a zavargásokat megelőzően "kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerését arról, hogy a kormány hazudott a gazdasági teljesítményről és más kérdésekről".

Így osztályoznak

A Freedom House két osztályzatot ad minden országnak. Magyarország tavalyi demokrácia-teljesítménye továbbra is a legmagasabb pontszámot kapta mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében, akárcsak például Nyugat-Európa országai (az 1-től 7-ig terjedő értékelési skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

Egyébként a szervezet szerint nem csak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban, Franciaországban és Olaszországban is visszaesés következett be tavaly.

A Freedom House 1972 óta állítja össze a politikai és polgári jogok érvényesüléséről szóló éves világjelentéseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×