eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Amerikai elnök lenne az afroamerikai szenátor

Barack Obama illinois-i szenátor bejelentette: megalakítja az elnökjelöltségét előkészítő bizottságot. A 45 éves demokrata párti politikus, aki az amerikai törvényhozás felsőházának egyetlen fekete bőrű tagja, honlapján reményét fejezte ki, hogy ő lehet az első afro-amerikai elnök.

"Az elnökségre pályázni alapos döntést jelent, olyat, amelyet nem lehet kizárólag a médiafigyelem vagy személyes ambíciók miatt meghozni" - közölte, hozzátéve, hogy február 10-én, szülővárosában, Chicagóban jelenti be döntését, jelölteti-e magát az elnöki posztra.

Az előkészítő bizottság megalakítása a hivatalos jelöltséget megelőző lépcső az elnökválasztási folyamatban; a bizottság létrejöttével lehetővé válik, hogy a reménybeli jelölt több pénzt gyűjthessen, és szakértői gárdát szervezhessen majdani kampányához.

"A vezetőink Washingtonban képtelennek mutatkoznak arra, hogy gyakorlatias módon, a józan ész alapján együttműködjenek. A politika keserűvé és pártossá vált, annyira átitatta a pénz és a külső befolyás, hogy nem tudjuk kezelni a megoldásra váró nagy problémákat" - jelentette ki honlapjára felhelyezett videoüzenetében Barack Obama, aki a neves cambridge-i Harvard Law Schoolon végzett.

Barack Obama a hatodik olyan demokrata politikus, aki kinyilvánította, hogy megpályázza az elnökséget, és bejelentette az előkészítő bizottság megalakulását.

Rajta kívül eddig Christopher Dodd connecticuti és Joe Biden delaware-i szenátor, John Edwards volt észak-carolinai szenátor, a 2004-es demokrata alelnökjelölt, továbbá Tom Vilsack volt iowai kormányzó és Dennis Kucinich ohiói képviselő lépett be a versengésbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×