eur:
392.66
usd:
354.12
bux:
72312.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Közeledne egymáshoz Berlin és Washington

Egynapos látogatásra Washingtonba utazott a német kancellár. Angela Merkel tájékoztatni kívánja Bush elnököt terveiről, amelyeket az Európai Unió valamint a G-8 soros elnökeként meg akar valósítani. A fehér házi tárgyalás napirendjén szerepel még a közel-keleti, különösen az iraki helyzet és az iráni nukleáris program megvitatása is.

Indulása előtt egy interjúban Angela Merkel nemcsak katonai téren, hanem gazdasági tekintetben is stratégiai jelentőségűnek nevezte az Egyesült Államok és Európa viszonyát. Ez utalás az iraki háború óta megromlott transzatlanti kapcsolatra, amelynek javítását az Európai Unió soros elnökeként a német kancellár egyik fő feladatának tekinti.

Több szervezet - például a Berlinben működő amerikai kereskedelmi kamara - méltatta a kancellár törekvését, rámutatva arra, hogy csupán a szabványok egységesítésével milliárdokat lehetne megtakarítani.

Angela Merkel Washingtonban kísérletet tesz a közel-keleti, különösen az iraki válság megoldásának előmozdítására, az afganisztáni helyzet javítására, továbbá összehangolt fellépés biztosítására annak érdekében, hogy Irán csupán békés célra használjon atomenergiát.

A kancellár tájékoztatja Bush elnököt 2007-re vonatkozó belpolitikai céljairól is, ezek között első helyen áll a német gazdaság fellendülésének tartóssá tétele, illetve a munkanélküliség drasztikus visszaszorítása, a költségvetés kiegyensúlyozása, ami által Németország a jövőben is betarthatja az európai stabilitási szerződés előírásait.

Jól értesült források szerint a Fehér Házban szó lesz a német-orosz energiaszolgáltatási megállapodásról is, különös tekintettel arra, hogy Angela Merkel nem ellenzi Oroszország európai piacfoglalását, viszont ellenszolgáltatásként elvárja Moszkvától, hogy európai cégek is részesedést szerezhessenek az oroszországi vállalatokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×