eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A németek zajos szilveszterre számítanak

Németországban a hó nélküli karácsony után a meteorológia még enyhébb időt jósol szilveszterre, ami kiváló lehetőséget nyújt az óesztendő elbúcsúztatásának szabad ég alatti megünneplésére. A városokban valószínűleg tömegek vonulnak majd az utcákra, hogy onnan eregessék petárdáikat és koccintsanak barátaikkal, de még ismeretlennel is az új év sikerére.

Idén valószínűleg kevesebben búcsúztatják Németországban az ó esztendőt, mert becslések szerint a lakosság csaknem egynegyede már karácsony előtt külföldre utazott, és nagyrészük január 7-e előtt vissza sem tér - tehát a szilvesztert is igen sokan a pálmafák árnyékában ünneplik meg.

Akik maradtak, rekordmennyiségű tűzijáték-kelléket szereztek be, és arról is gondoskodtak, hogy habzóborból, sőt francia pezsgőből se legyen hiány. Az ital mellé felszolgált lazac is tonnaszámra fogyott a üzletekben - ami egyértelműen arra vall, hogy az idei szilveszter már távolról sem a szűk esztendő jegyében zajlik majd.

Elemzők szerint a szokatlanul zajosnak ígérkező idei szilveszterre két tényező nyomja rá bélyegét: egyik a gazdasági élet vártnál is nagyobb fellendüléséről szóló hírek özöne, a másik pedig a január elsején életbelépő 3 százalékos áfaemelés, ami a karácsonyi vásárra is szinte fogyasztási hisztéria formájában nyomta rá bélyegét.

Az áfaemelés nyomán közel 10 centtel (25 forinttal) drágul a gépkocsi üzemanyag ára is, így a benzintöltő állomások szilveszterkor az autósok rohamára számítanak, hogy éjfél előtt még olcsón tudják feltankolni járműveiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×