eur:
396.21
usd:
367.18
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Náci örököseinek nem jár kártérítés

Egy német bíróság elutasította Gustav Schuster örököseinek kártérítési követelését. Az egykori náci párttag és orvos leszármazottai a család szovjet hadsereg által elhurcolt festményei miatt követeltek kártérítést.

A család jogászai arra hivatkoztak, hogy Gustav Schuster - a második világháború alatt a chemnitzi női kórház vezetője és a náci orvosszövetség szenior tagja - csak a 14 427 helyi náci vezető egyike volt, így csak 0,006 százalékban tehető felelőssé a rendszer bűneiért.

Az ügyvédek ezzel azt az 1994-es törvényt akarták megkerülni, amely kimondja: nem kérhetnek kártérítést azoknak a náciknak az örökösei, akik jelentősen "alaposan" kiszolgálták a rendszert, és akik súlyos bűnökkel vádolhatók.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy Gustav Schuster nem csak apró csavar volt a nemzeti szocialista állam gépezetében, igen sokat tett az ideológia terjesztéséért, valamint támogatta egyes nők kötelező sterilizálásának elrendelését.

Így családja sem tarthat jogot a félmillió euró kártérítésre, amelyet egyebek mellett Max Liebermann, Adrian Liudwig Richter és Max Klinger képeiért követeltek.

A német kormány minden bizonnyal megkönnyebbült az ítélet után, hiszen egy ellentétes döntés kártérítési perek özönét indíthatta volna el. A képek háború utáni sorsa egyébként ismeretlen.

Címlapról ajánljuk

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×