INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

Magyarul is beszél a uniós biztosnak jelölt román politikus

Infostart / InfoRádió

Az Európai Bizottság többnyelvűségi biztosi tisztségét kaphatja meg a romániai Leonard Orban. Ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelentette be Lisszabonban.

Romániában általános megelégedéssel fogadták, hogy Leonard Orban lehet a romániai EU-biztos. Jelöltségét Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke elfogadta, és bejelentette, az oktatásügyi, kulturális és többnyelvűségi biztos feladatai közül választják le Orban számára a többnyelvűséggel kapcsolatos témákat.

A román biztos-jelölt olyan szempontból is alkalmas erre a feladatra, mert román anyanyelve mellett kiválóan beszél angolul és franciául, és magyarul is elboldogul. A magyar nyelvvel a brassói szülői házban ismerkedett meg, édesapja ugyanis magyar nemzetiségű volt. De első munkahelyén is tökéletesíthette magyar nyelvtudását, ugyanis gépészmérnöki pályáját a csíkszeredai traktorgyárban kezdte.

Itt érte az 1989-es rendszerváltás is. Később Bukarestbe költözött, ahol közgazdászi diplomát is szerzett. A lapok egyébként azt is megírták róla, hogy édesapja a Securitate tisztje volt. Ezt Leonard Orban politikus testvére, Ludovic Orban ismerte be nemrég egy televíziós beszélgető műsorban, de azt is hozzátette, hogy az apjuk már az előtt kilépett a titkosrendőrség kötelékéből, mielőtt ő megszületett volna.

A 46 éves Leonard Orban mind a szociáldemokrata kormányzás idején, mind a jobboldali kormányzás idején jelen volt a Románia csatlakozási tárgyalásain, így mindkét politikai tábor bizalmát élvezi. Az ellenzéki szociáldemokrata párt is tulajdonképpen csak azt kifogásolta jelölésével kapcsolatban, hogy a miniszterelnök nem konzultált javaslatáról valamennyi parlamenti párttal.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018