eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Alapvető változások a szlovákiai közlekedésben

Szlovákiában oktober 15-től fontos közlekedési szabálymódosítások léptek érvénybe, így a többi között kötelező a tompított fényszórót használni, a kamionok pedig egyes autópálya-szakaszokon nem előzhetnek. Az intézkedés célja a balesetek számának csökkentése.

Fontos információ a Szlovákiába készülő autósok számára, hogy októbertől 15.-től, tehát vasárnaptól egész nap kötelező a tompított fényszórok használata, ez érvényes a lakott területekre is.

Az intézkedést a parlament hagyta jóvá, még 2004 tavaszán. Ennek értelmében október 15. és március 15. között egész nap világítaniuk kell a járművek lámpáinak.

A rendőrség szóvivője közölte, bár statisztikai adatokkal egyelőre nem lehet kimutatni, hogy csökkent-e a közúti balesetek száma, amióta kötelezővé vált a téli hónapokban a fényszórok használata, a tapasztalat egyértelműen azt mutatja: közúti forgalomban nem csak az a fontos, hogy az autós lásson, hanem az, hogy őt is lássák.
A rendőrség 2000 korona azaz több mint 14 ezer forint helyszíni bírságot róhat ki azokra a sofőrökre, akik nappal bekapcsolt fényszórok nélkül vezetnek.

Szlovákiában évről - évre romlik a közúti balesetek statisztikája, tavaly 560 ember vesztette életét közúti balesetben, az idén ez a szám várhatóan magasabb lesz.

Főleg az autópályákon okoz sok gondot a megnövekedett kamionforgalom, ez összefügg a Nagyszombat mellett és Zsolnán épülő hatalmas autógyárakkal.

Mivel a kamionosok az utóbbi időben sok súlyos balesetet okoztak, a rendőrség kisérletképpen október 15.-től több autópálya-szakaszon, igy Pozsony és Nagyszombat között is, előzési tilalmat rendelt el el a kamionok számára.

A szakemberek egy része szerint ez az intézkedés lassithatja a forgalmat, komoly fennakadásokat és gondokat okozhat. A megoldást csakis az autópályák szélesítése, tehát egy újabb sáv építése jelentheti - vélik a szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×