eur:
393.19
usd:
363.56
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A csatlakozás előtt vonzó a román állampolgárság

Az utóbbi három hónapban mintegy 400 ezer moldovai állampolgár folyamodott román állampolgárságért. Az okmányszerzési hullámról a román külügyminiszter elítélően nyilatkozott.

Meglepőnek és igazságtalannak tartotta Mihai-Rãzvan Ungureanu román külügyminiszter, hogy a Románia uniós csatlakozása előtti utolsó hónapokban aránytalanul megugrott a román állampolgárságot igénylő moldovai állampolgárok száma.

Ungureanu erről az európai román közösségek Bukarestben zajló konferenciáján beszélt.

Elmondta: míg az elmúlt 15 évben mintegy 130 ezer moldovai állampolgár szerezte meg a román állampolgárságot, az igénylések száma az utóbbi időben rendkívüli módon megugrott.

Csak az elmúlt három hónapban a kisinyovi román nagykövetség melletti konzulátuson mintegy 400 ezer kérést iktattak.

Ungureanu szerint a román állampolgárságot elsősorban a román útlevél teszi vonzóvá, azzal ugyanis a moldovaiak is szabadon utazhatnak az Európai Unió országaiban.

Az igénylések számát azért tartotta igazságtalanul eltúlzottnak a miniszter, mert a 2004-es moldovai népszámláláson csupán 70 ezren vallották magukat román nemzetiségűnek, a többség úgy tekintette, hogy a romántól eltérő moldován etnikumhoz tartozik.

Ungureanu egyébként megfelelően szigorúnak vélte a román állampolgárság megszerzésének a törvényben rögzített kritériumait.

Ezek között pedig az is szerepel, hogy az állampolgárságért folyamodó embernek igazolnia kell román identitását.

A miniszter azt is elmondta: Bukarestben az állampolgársági törvény módosítására készülnek, de a kormány kizárólag olyan módosításokat tervez, amelyek felgyorsítják a kérvények elbírálását.
Jelenleg ugyanis évekig is eltart, míg egy-egy kérvényező választ kap állampolgársági folyamodványára.

A román állampolgársági törvény 1991 óta teszi lehetővé, hogy szülőföldjükön maradva szerezzenek román állampolgárságot azok, akiknek felmenői valamikor román állampolgárok voltak, és románnak vallják magukat.

Románia az Ukrajnához csatolt észak-bukovinaiakra is alkalmazza a törvényt; nincsen tekintettel arra, hogy az ukrán törvények tiltják a kettős állampolgárságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×