eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tízezrek demonstrálnak a kormány ellen Dániában

Tíz dániai településen, köztük a fővárosban több tízezren tüntettek a kormány megszorító intézkedései ellen. A tiltakozások már hetek óta tartanak. A demonstrálók azt kifogásolják, hogy a kormány csökkenteni akarja az önkormányzatok forrásait, amely miatt a bölcsődék, iskolák és nyugdíjasotthonok támogatása csökken. A kormányfő szerint félremagyarázzák a célokat.

Mintegy 75 ezren vonultak Dániában az utcára kedden, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen tüntessenek. Az észak-európai államban azért elégedetlenkednek a szavazók, mert a kabinet szerintük csökkenteni akarja az önkormányzatok forrásait.

A demonstrálók továbbra is a gondoskodó állam fönntartása mellett érvelnek. 10 dán településen, köztük a fővárosban, Koppenhágában vonultak az utcára az elégedetlenkedők, a "jólétet mindenkinek" elnevezésű megmozdulás keretében.

A tüntetések két hete tartanak. Korábban több városban is sztrájkoltak a gyerekgondozók, és a szülők is az utcára vonultak, de ez az első eset, hogy egyszerre több helyen is tüntettek. Az egyik dán érdekvédelmi szervezet szerint a kormány intézkedései ellentétesek a korábbi ígéretekkel, és a társadalmi jólétet veszélyeztetik. A tüntetők petíciót is átadtak a kormányfőnek. 55 dobozban érkeztek a miniszterelnökhöz az aláírt ívek.

Anders Fogh Rasmussen ugyanakkor kijelentette: a tüntetők téves információkkal rendelkeznek, és azt is kifogásolta, hogy a demonstrálók "túszul ejtették a gyermeket", hogy követeléseiket véghezvigyék. Dánia szerte ugyanis számos bölcsőde és iskola nem nyitott ki. Egy fővárosi szülői érdekvédelmi szervezet azt tette közzé, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint például a bölcsődék kevesebb pénzt kapnának: adataik szerint jövőre több mint 4 millió dán koronával, azaz mintegy 150 millió forinttal több pénzből gazdálkodhatnak.

A demonstrációt szervező egyesület egyébként nemrég szintén kínos helyzetbe került, mert azt állította: 2005-ben kevesebben dolgoztak a bölcsődében, mint 1 évvel korábban. A statisztikai adatok viszont pont az ellenkezőjét bizonyítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×