eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

Segítségre vár az Airbus

A berlini kormány gazdasági minisztere szerdán tárgyal az Airbusz elnökével a világ legnagyobb utasszállító repülőgépét gyártó cégnél tervezett takarékosságról. Mint ismeretes, az Airbusz technikai problémák miatt a szállítási határidők ismételt meghosszabbítására kényszerül, ami már eddig csaknem 5 milliárd euró veszteséget jelent a cégnek.

Eredetileg 9 A380-as óriásgép leszállítását tervezte a jövő év során az Airbusz, de a sorozatban felmerült technikai nehézségek miatt már annak is örülni fognak, ha egy gépet át tudnak adni az első megrendelőnek, a szingapúri légitársaságnak. Az Airbusz központjában elismerték, hogy a késedelem miatt jelentős árengedményre kényszerülnek és várhatóan hasonló helyzet áll majd fenn az Egyesült Arab Emírségeknek ígért utasszállítók átadásánál is, amire legkorábban két év múlva lehet számítani.

Mindez tovább tetézi a közös európai együttműködésben gyártott óriásgép gyártási költségeit. A legalább 555 utas befogadására tervezett A380-as típusú gép iránt kezdettől fogva nagy volt az érdeklődés, mert a nemzetközi repülőtereken már aligha lehet tovább sűríteni a le- és felszálló járatokat, következésképpen az eddiginél több utas szállítására alkalmas gépek jelenthetnek kiutat az egyre növekvő forgalom zavartalan lebonyolításában.

Az Airbusz gyártása felett őrködő EADS nevű uniós intézmény központjában már kidolgozták a költségcsökkentési tervet, amelynek részleteit várhatóan csak az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra. Kiszivárgott hírek szerint a kiadásokat évente legalább 2 milliárd euróval akarják csökkenteni, és ennek elérésére a hamburgi összeszerelő műhely legalább részleges bezárását, illetve a gyártási folyamat Toulouseba történő
áthelyezését, valamint az eddiginél olcsóbb beszállítók kibővítését fontolgatják.

Ezt állítólag Párizsban máris üdvözölték, a német kormány azonban határozottan ellenzi és jól értesült körök úgy tudják, hogy ebben az esetben az Airbusz ügyeit intéző EADS eddigi pénzelését is górcső alá akarják venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×