eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Drágább lesz a prágai kiruccanás

Jövőre mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak az autósoknak, akik Csehországba vagy Szlovákiába készülnek, ugyanis mindkét országban érezhetően emelkedik az autópálya-használat díja.

Csehországban érdekes megoldáshoz folyamodtak. A matricák ára ugyanis 2007-ben nem változik, ám rövidebb ideig lesznek érvényesek, mint korábban.

Az eddig leginkább használt, évi 900 koronás matrica, mely korábban a következő év január végéig volt érvényes, jövőre már egy hónappal korábban, december 31-én lejár.

A nagyon népszerű 15 napos matrica érvényessége egy hétre csökken, az idén még két hónapra szóló 300 koronás matrica jövőre már csak egy hónapig lesz érvényes.

A cseheknél kevesebb lesz a bevétel

Míg az idén várhatóan 3,2 milliárd korona folyik be az államkasszába az autópálya matricák eladásából, jövőre ez az összeg szakértői becslések szerint 2,2 milliárd koronára csökken.

Az átmeneti csökkenésre azért kell számítani, mert a külföldi kamionok, amelyek évi 1 milliárd korona értékben vásároltak matricát, január elsejétől elektronikus útadót fizetnek.

A kormány egyelőre nem határozta meg az útadó tarfiáit, pontosabb becslésekre csak ezután lehet majd számítani.

Szlovákia: érezhető drágulás

Szlovákiában ¥ubomír Vá¾ny távközlési és közlekedési miniszter azt szeretné, ha jövőre érezhetően drágulna a sztrádamatrica. A tervezett áremelés mértéke az egyes kategóriáktól függően változna.

A kormány elé beterjesztett javaslat értelmében például a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépkocsik esetében az éves matrica ára a jelenlegi 1100 korona helyett 200-300 koronával kerülhet többe.

Szlovákiában a matricák rendszerét 1996-ban vezették be, az Európai Unió szabályaival történő harmonizációt követően három kategória alakult ki (3,5 t alatt, 3,5-12 t között és 12 t felett járművek részére).

Több matrica, több bevétel

A Nemzeti Autópálya Társaság tavaly közel 3,75 millió matricát értékesített, összesen 1,7 milliárd korona értékben. Idén már több mint 4 millió matrica eladásával és 1,9 milliárd koronás bevétellel számolnak.

Egyelőre még nem született döntés arról, mikor vezetik be az elektronikus úthasználati díjat, az azonban már bizonyosra vehető, hogy az eredetileg 2009-re tervezett intézkedés bevezetése csúszni fog, pedig ettől a lépéstől a kormány jelentős bevétel növekedést vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×