eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Mikor mond le Blair?

Tanácsadói szerint egy éven belül lemond Tony Blair brit miniszterelnök. A kormányfő már korábban jelezte, hogy át akarja adni a stafétabotot, de sokan azzal vádolták, hogy a céldátum lebegtetésével bizonytalanságot kelt. Most saját pártjának képviselői is távozását sürgetik.

Tony Blair nem az iraki háború, az egészségügy elhúzódó reformja, vagy éppen a kormány médiapolitikája miatt őt érő kritikák miatt akar távozni.

A már harmadik parlamenti ciklusát koptató brit miniszterelnök ezzel a lépéssel akarja biztosítani, hogy a legkésőbb 2010-ben esedékes, következő választásokon ismét a Munkáspárt kerüljön hatalomra.

Már utódját is kiszemelte, aki nem más, mint Gordon Brown. A pénzügyminiszterrel ugyan a kulisszák mögött kemény harcot vív a kormányfő, de a kamerák előtt szélesen mosolyogva mutatkoznak együtt.

Blair jelezte: elég időt ad Brownnak arra, hogy új kormányfőként a választások előtt visszaszerezze a párt népszerűségét.

Mindenki a dátumra vár

A dátum lebegtetésének azonban nem mindenki örül, különösen Brown táborából.

Emellett most 17 munkáspárti képviselő - köztük több kormánytanácsadó - levélben kérte Blairt, hogy vessen véget a bizonytalanságnak és ürítse ki a Downing Street 10-et.

Egyes sajtóhírek szerint Blair már készen áll távozása forgatókönyvével, csak még titkolja, hogy mikor menne. Egyes brit lapok szerint ez jövő május végét jelentheti.

Kommentátorok szerint azonban még akkor sem csitulna a Blairrel szembeni - és pártjára kiható kritika - ha a miniszterelnök elárulná távozása időpontját.

E mellett a fogadóirodák számára is roppant fontos, hogy mikor is ér véget a miniszterelnök "hosszú búcsúja". Nagy-Britanniában ugyanis már arra is lehet fogadni, hogy mikor lesz a váltás.

Látványos lesz a búcsú

A miniszterelnök a jelek szerint azt szeretné, ha a hálával emlékezne rá az utókor. Egy - állítólag tanácsadóitól kiszivárgott - feljegyzés szerint például "napra pontosan meg kell tervezni a búcsút és annak emlékezetesnek kell lennie".

"T.B.-nek - fogalmaz a memo - látványos helyszíneken kell megjelennie és jövőbemutató témákkal kell foglalkoznia a miniszterelnöksége végét lezáró médiaszereplésekben".

Meg kellene például jelennie egy népszerű gyerekműsorban, egy trendi, fiatalos rádióprogramban és a BBC egyik vallási műsorában is.

Annak idején Francois Mitterand néhai francia elnök a kormányzása idején emelt épületekkel tette emlékezetessé nevét. A tervek szerint hasonlóra készül Blair is.

A kiszivárgott anyag szerint meglátogathatna húsz olyan látványos épületet, amelyet hivatalba lépése óta emeltek, vagy építettek újjá. Tehát feltűnhet a London Eye óriáskeréknél, vagy a londoni Cityben magasodó "Uborka-épületnek" nevezett felhőkarcolónál is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×