eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

"Demokráciában nincs terrorbiztos épület"

A hírek szerint a World Trade Center helyén épülő Freedom Tower biztonsági berendezései alkalmasak lesznek a terrorcselekmények megelőzésére is. Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ez csak propaganda, amely az emberek megnyugtatását szolgálja.

Demokráciában száz százalékos biztonsági rendszer nem létezik, ha nem katonai létesítményről, hanem egy nyilvános épületről van szó - hangsúlyozta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.

Gorka Sebestyén szerint legfeljebb fokozott biztonsági előírásokról lehet beszélni, légvédelmi rendszerrel, illetve a robbanóanyagok kiszűrésére alkalmas detektorokkal.

Az épületet felkészítik egy esetleges támadásra

A BBC összefoglalójából úgy tűnik: az öt évvel ezelőtti tragédia tapasztalatait felhasználva a Freedom Tower tervezői mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy esetleges terrortámadás esetén minél kevesebb legyen a halálos áldozat és az anyagi kár.

Az épület közepén egy függőleges biztonsági mag húzódik majd, amelyet egy méter vastag speciális betonfal vesz körül. Ide telepítenek vészhelyzet esetén használandó kommunikációs kábeleket, szellőző aknákat és vízvezetékeket.

Vízálló liftek, füstmentes tűzlépcsők

Szintén itt lesznek vízálló liftek, amelyek a tűzoltó berendezés működésbe lépésekor sem romlanak majd el, valamint két párhuzamos tűzlépcső, amelyeket több helyütt összekötnek, hogy ha az egyikben elzáródik az út, még mindig legyen merre menekülni.

Külön lépcsőházat építenek a biztonsági magon belül a tűzoltók és a mentőalakulatok számára. Ezek elég szélesek lesznek ahhoz, hogy a felszereléseket is gond nélkül fel tudják vinni rajtuk.

A lépcsőházakat nagy nyomás alatt tartják majd, hogy ne önthesse el a füst egy esetleges tűznél.

A biológiai és a vegyi támadásra is felkészültek

Az épületet úgy tervezték meg, hogy a 2001. szeptember 11-ei események esetleges megismétlődése során ne dőljön össze.

A Freedom Tower légszűrő rendszerének tervezésekor nem csak az ikertornyok esetében adódott problémák elkerülése volt a cél, de felkészültek egy esetleges biológiai vagy vegyi támadásra is.

Az épület alsó részét egy "függönyfal" védi majd az esetleges robbanásoktól: ez egy megerősített acélszerkezetből és három rétegnyi laminált üvegből áll majd, amelyek között vákuum lesz, extra kemény felületet eredményezve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×