eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Chicagóban lövik le Busht a forgatókönyv szerint

Felelőtlenséggel vádolnak egy brit tévécsatornát azért a filmjéért, amelyben merénylet áldozata lesz a jelenlegi amerikai elnök, George Bush.

Az elnök halála című filmben természetesen színészek és számítógépes trükkök segítségével jelenítik meg Bush képzeletbeli halálát egy chicagói háborúellenes tüntetés alatt, 2007-ben.

John Beyer, a MediaWatch nevű médiafigyelő civil szervezet nevében azt mondta, hogy felelőtlenség volt elkészíteni a filmet, mert akár egy valódi merényletkísérletet is előidézhet.

"Sokan éreznek ellenszenvet Bush elnökkel szemben, és ez az ábrázolási mód, bizonyos gondolatokat ültethet el az emberek fejében" - közölte a Daily Mirrorral.

A Fehét Ház szóvivője nem kívánta kommentálni a filmet, mondván: arra nem érdemes válaszolni.

A filmet a torontói filmfesztiválon mutatják be, majd a digitális More4 csatorna is műsorára tűzi október 9-én.

A történet szerint Gerorge Bush-t egy orvlövész öli meg, miután az elnök beszédet mond üzleti vezetők előtt.

Az elnököt - amikor a városba érkezik - az iraki háború elleni tüntetők fogadják, a halálos lövést akkor kapja, amikor távozik Chicagóból. A nyomozás során a gyanú egy szíriai születésű férfira terelődik.

Peter Dale, a More4 vezetője a mai amerikai társadalom "gondolatébresztő" kritikájának nevezte a filmet.

"Ez egy különlegesen magával ragadó és erős munka. A mozi úgy épül fel, akár egy dokumentumfilm, a George Bush elleni merényletre úgy tekint vissza, mint egy detektívtörténet kiindulópontjára" - tette hozzá.

A film arra van kihegyezve, hogy mit tett az amerikai politikával a terror elleni háború - mondta Peter Dale.

"Biztos vagyok abban, hogy lesznek emberek, akiket elszomorít majd ez, de annak, aki megnézi, kiderül, mennyire kifinomult munka a film" - vélekedett.

Peter Dale szerint a film nem szenzációhajhász és nem is leegyszerűsítő, hanem egy nagyon gondolatébresztő, erőteljes dráma.

Remélem, az emberek látják majd a jó szándékot mögötte - mondta a csatorna vezetője.

Kevésbé megértően fogadták a filmet a texasi republikánusok. Gretchen Essell szóvivő közölte: nem támogatja az olyan filmet, amely "elnökünk" valódi vagy elképzelt meggyilkolását dolgozza fel.

"Az igazán valódi dolog a terrorizmus létezése. Az ellene folyó harcnak nyilvánvalóan nincs vége" - fogalmazott. Kétségét fejezte kia azzal kapcsolatban is, hogy sok amerikai akarna egy ilyen filmet megnézni.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×