INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Elfogták Szuperaput, 370 gyermek "apját"

InfoRádió / MTI
Elfogták Paraguayban azt a német férfit, aki egy német joghézagot kihasználva szerte a világban több száz gyereket vett a nevére, arra számítva, hogy Németországban szociális támogatást kap utánuk.

Az 56 éves Jürgen Hass saját bevallása szerint, több mint 370 gyermeket "fogadott örökbe", többek között Oroszországban, Romániában, Indiában és Pakisztánban.

A dél-amerikai országban harminc gyermeket vett a nevére - többnyire szegény sorsú, egyedülálló nők gyerekeit -, és Németországba akart utazni velük. A férfit most a paraguayi örökbefogadási törvények megsértésével, illetve egy helyi lap értesülése szerint okirathamisítással vádolnak.

A férfi azt állítja, jobb körülményekhez szerette volna juttatni az örökbefogadott gyerekeket.

Hass másik célja saját elmondása szerint az volt, hogy "magán-bosszúhadjáratot" indítson a német állam ellen, amiért 1987-ben csalás miatt három év börtönre ítélték, szerinte ártatlanul.

Hass álláspontja szerint minden egyes örökbefogadott gyereke német állampolgárságra és ezzel havi kétszáz euró támogatásra jogosult. Nyugdíjas lévén ő maga viszont nem kötelezhető tartásdíjra.

"Szuperapu" arra alapozta tervét, hogy a német családjogi szabályozás szerint el kell ismerni apaként azt a férfit, aki annak vallja magát, ha ebbe az anya is beleegyezik, és ha senki más nem jelentkezik a gyermek apjaként.

A Hass-ügy kapcsán a német igazságügy-miniszter, Brigitte Zypries áprilisban előterjesztett egy törvénymódosítási javaslatot, hogy a jövőben megakadályozhatók legyenek az ilyen "álapaságok".

A címlapról ajánljuk