INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elkeseredett harc egy auschwitzi bőröndért

Infostart / InfoRádió
Elkeseredett bírósági háború folyik egy régi, kartonpapírból készült barna bőröndért, amely valaha egy Auschwitzba hurcolt zsidó férfié volt. Az egyik oldalon az auschwitzi múzeum áll, amely nem akarja elveszíteni egyik legértékesebb kiállítási darabját, a másik oldalon az egykori tulajdonos fia, aki szeretné visszakapni az apjától maradt egyetlen tárgyi emléket.

A francia Michel Levi-Leleu utoljára 1943. április 10-én látta a bőröndöt édesapja kezében, amikor Pierre Levi-Leleu feleségét, lányát és fiát egy menedékházban hagyta, hogy magának más rejtekhelyet találjon.

A francia férfi sorsáról csak annyit tudni, hogy Avignonban elfogták, és Lengyelországba szállították az auschwitz-birkenaui haláltáborba, ahol később meghalt.

A bőrönd később a táborban kialakított holokauszt múzeumba került, ahol az egyik legértékesebb kiállítási darabként tartják számon, mivel még szerepel rajta tulajdonosa neve és egykori címe.

Tavaly szeptemberben azonban kölcsönadták - több más tárggyal együtt - egy párizsi kiállításra. Itt látta meg Michel Levi-Leleu, aki rögtön jelezte: családja szeretné visszakapni a bőröndöt.

Mikor a kiállítás rendezői nem teljesítették kérését, a bírósághoz fordult, hogy jogi úton szerezze vissza a családjának sokat jelentő tárgyat.

A múzeum elismeri, hogy a bőrönd Michel Levi-Leleué volt, sőt, azt mondják: pont azért olyan értékes, mert egy konkrét áldozathoz lehet kötni, és így a múzeum látogatói nem csak a számokkal, a névtelen áldozatokkal, hanem valós egyének sorsaival is találkozhatnak a kiállításon.

A múzeum attól is tart: ha a bőröndöt megítélik Michel Levi-Leleunek, az precedenst teremthet más áldozatok családjai számára.

A címlapról ajánljuk