eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Elkeseredett harc egy auschwitzi bőröndért

Elkeseredett bírósági háború folyik egy régi, kartonpapírból készült barna bőröndért, amely valaha egy Auschwitzba hurcolt zsidó férfié volt. Az egyik oldalon az auschwitzi múzeum áll, amely nem akarja elveszíteni egyik legértékesebb kiállítási darabját, a másik oldalon az egykori tulajdonos fia, aki szeretné visszakapni az apjától maradt egyetlen tárgyi emléket.

A francia Michel Levi-Leleu utoljára 1943. április 10-én látta a bőröndöt édesapja kezében, amikor Pierre Levi-Leleu feleségét, lányát és fiát egy menedékházban hagyta, hogy magának más rejtekhelyet találjon.

A francia férfi sorsáról csak annyit tudni, hogy Avignonban elfogták, és Lengyelországba szállították az auschwitz-birkenaui haláltáborba, ahol később meghalt.

A bőrönd később a táborban kialakított holokauszt múzeumba került, ahol az egyik legértékesebb kiállítási darabként tartják számon, mivel még szerepel rajta tulajdonosa neve és egykori címe.

Tavaly szeptemberben azonban kölcsönadták - több más tárggyal együtt - egy párizsi kiállításra. Itt látta meg Michel Levi-Leleu, aki rögtön jelezte: családja szeretné visszakapni a bőröndöt.

Mikor a kiállítás rendezői nem teljesítették kérését, a bírósághoz fordult, hogy jogi úton szerezze vissza a családjának sokat jelentő tárgyat.

A múzeum elismeri, hogy a bőrönd Michel Levi-Leleué volt, sőt, azt mondják: pont azért olyan értékes, mert egy konkrét áldozathoz lehet kötni, és így a múzeum látogatói nem csak a számokkal, a névtelen áldozatokkal, hanem valós egyének sorsaival is találkozhatnak a kiállításon.

A múzeum attól is tart: ha a bőröndöt megítélik Michel Levi-Leleunek, az precedenst teremthet más áldozatok családjai számára.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×