eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Összeomolhat a légi forgalom Nagy-Britanniában

A jelenlegi szigorított repülőtéri ellenőrzés fenntarthatatlan, és két napon belül összeomolhat a légi forgalom, ha nem történnek sürgős intézkedések a helyzet javítására - figyelmeztettek vasárnap brit légi közlekedési illetékesek.

Mint Stephen Nelson, a BAA repülőtér-üzemeltető társaság vezérigazgatója a BBC-nek elmondta: a "példátlan" biztonsági intézkedések fenntarthatatlanok, és a társaság nem lesz képes biztosítani a százszázalékos légi forgalmat a jelenlegi körülmények között.

A londoni Heathrow repülőtér vasárnap - optimista becslés szerint - a szokásos forgalom 70 százalékát fogja tudni lebonyolítani, míg a Gatwick és a Stansted repülőtereken a járatok 20 százalékát kénytelenek törölni a szigorított utasellenőrzés következtében a kiszolgáló személyzetre nehezedő sok munka miatt.

Új amerikai intézkedések = hosszabb késések?

Az utasoknak a járattörlések mellett komoly késésekre is fel kell felkészülniük, miután az amerikai hatóságok új biztonsági intézkedéseket vezettek be az elmúlt héten leleplezett, az Egyesült Államokba tartó repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvés nyomán.

Az amerikai ellenőrzés utasonként 34 különböző információ közlését követeli meg, mielőtt az Egyesült Államokba induló gép felszállna a repülőtérről.

Szombaton még úgy látszott, rendeződhet a helyzet

Szombaton még úgy látszott, hogy a légi közlekedés visszatér a normális kerékvágásba, de vasárnapra virradóra a BAA már azt közölte, hogy a légi forgalom korábbi szintje fenntarthatatlan. A társaság közlése szerint az újabb járattörlések valószínűleg a rövid távú járatokat fogják érinteni.

A légitársaságok képesek eleget tenni az új követelményeknek

Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója bírálta a BAA-t, mondván, hogy míg a BA felkészült és képes eleget tenni az új követelményeknek, addig a BAA "képtelen a kiterjedt utas- és poggyászellenőrzési eljárás lebonyolítására Heathrow-n".

A BA vezérigazgatója szerint ez arra fogja kényszeríteni a brit légitársaságot, hogy töröljön egyes járatokat, másokat pedig ne teljes utaslétszámmal üzemeltessen.

A Ryanair ír légitársaság azt javasolta, hogy a kormány vegye igénybe a rendőrség és a hadsereg segítségét az utasellenőrzéseknél.

Az easyJet fapados légitársaság ugyanakkor azt közölte, hogy - csütörtök óta először - vasárnap előreláthatólag minden járata zökkenőmentesen fog üzemelni.

A közlekedési minisztérium szóvivője szerint a kormány és a BAA között folytatódnak az egyeztetések a kialakult helyzet kezeléséről.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×