INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Kudarcot vallott a "lefejezési" taktika?

InfoRádió / MTI
Nem vált be az al-Kaidával szemben alkalmazni próbált "lefejezési" taktika, amelynek lényege, hogy a vezetők kiiktatásával rombolják szét a terrorszervezetet - írta a The Wall Street Journal.

Az üzleti napilap szerint Washington azzal számolt, hogy ha megsemmisítik az al-Kaida vezéreit, akkor a csoport nem tud újjáépülni, mert lehetetlen pótolni az elveszített vezetők tapasztalatát, tekintélyét és szervezőkészségét.

Ez a lefejezési módszer azonban kudarcot vallott, különösen mivel az al-Kaida egyfajta társadalmi mozgalommá vált, amelyben az erős Amerika-ellenes érzelmeket tápláló csoportok újabb és újabb követőkre, támogatókra találnak.

Marc Sageman, a szélsőséges muszlim terrorcsoportok szakértője az újságnak azt mondta: a nagy-britanniai merénylők akár önjáró, külső iránymutatás, vezérlés nélkül működő terroristák is lehettek.

Felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy ezek az úgynevezett "hazai" terroristák önmagukat kiválasztó, önmaguk által radikalizálódó és külső utasítás nélkül támadó emberek, akik nem is az al-Kaida tagjai, de például az interneten közösségre lelnek és "saját terrorizmusba" fognak.

A címlapról ajánljuk