eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A brit "terrorfenyegetésnek világméretű dimenziói vannak"

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője egy globális terrorfenyegetés részének nevezte a nagy-britanniai letartóztatásokat. Peter Clarke szerint a nyomozásnak csupán az elején tartanak. A brit belügyminiszter szerint a fontosabb gyanúsítottak már őrizetben vannak.

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője szerint régóta folytatott nyomozás egyik szakaszának végére értek, amikor szerda éjjel őrizetbe vettek 21, terrorcselekmények szervezésével gyanúsított embert.

Peter Clarke hangsúlyozta, hogy a csoport felgöngyölítésének még csak az elején tartanak, de "múlt éjszaka olyan kritikus pontot értek el, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség a tervezett cselekmények megakadályozására".

Világméretű dimenziók

A rendőrségi vezető kiemelte, hogy a tervezett terrorcselekményeknek "világméretű dimenziói vannak" és mivel a nyomozás "nagyon korai szakaszában van", azt tovább folytatják.

Peter Clarke elmondta, hogy a szerda éjszakai letartóztatások több brit és nemzetközi ügynökség és rendőrség összehangolt munkájának eredményei.

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője arról is beszélt, hogy a 21 letartóztatott Londonban marad őrizetben és ott is hallgatják ki őket.

"Példátlanul sok emberéletet követelt volna"

John Reid belügyminiszter is hangsúlyozta, hogy megpróbálják a lehető legtöbb információt eljuttatni a közvéleményhez, de ezek folyamatban lévő nyomozások és ezeket nem szeretnék kockáztatni.

John Reid hangsúlyozta, hogy amennyiben nem sikerült volna megakadályozni a terrortámadást, az "példátlanul sok emberéletet követelt volna".

A fontosabb szereplők őrizetben

A belügyminiszter közölte, hogy az akció nem csak Tony Blair miniszterelnök és helyettese, de az ellenzéki pártok (akikkel előzetesen szintén egyeztettek) támogatását is élvezte.

John Reid elmondta: a tervezett terrortámadás fontosabb gyanúsítottjai már őrizetben vannak, de lehetnek még olyanok szabadlábon, akik veszélyt jelenthetnek.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×