eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A szlovákiai magyarok szembeszegülési programja

Természetesnek nevezte Bugár Béla az új szlovák kormány hatalomra lépése nyomán kialakuló aggodalmakat, és elismerte: amit az általa vezetett Magyar Koalíció Pártja (MKP) nyolcéves kormányzati szerepvállalása során sikerült megteremteni, az veszélybe kerülhet a jövőben.

Az MKP Országos Tanácsának Pozsonyban megtartott ülése után nyilatkozó Bugár Béla elsődlegesen a működő kisebbségi intézményrendszer fenyegetettsége miatti aggodalmakról beszélt.

A testület nyilatkozata szerint a magyar pártot "megdöbbentette a Robert Fico vezette Smer politizálása, és a párt országos vezetésének döntése, amelynek értelmében a parlamenti pártok lehetséges kombinációi közül a lehető legrosszabbat (...) választották" kormánykoalíciós partnerüknek.

Az MKP OT dokumentumában megfogalmazódik az új szlovák kormány nacionalista irányultságával való szembeszegülés programja.

A testület az MKP "vezetését és parlamenti képviselőit felhatalmazza a legkeményebb ellenállás megvalósítására az új kormány minden egyes reformellenes és kisebbségellenes lépéseivel szemben."

Előrevetíti, hogy az MKP a kormány minden kedvezőtlen lépéséről tájékoztatni fogja a hazai és a nemzetközi közvéleményt, a szlovákiai magyar közösség fejlődése és az általuk lakott dél-szlovákiai régió gazdasági érdekeinek védelmében pedig minden törvényes eszközzel élni kíván.

"Aa MKP mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a szlovákiai viszonyok visszarendeződését az 1998 előtti állapothoz" - fogalmaz nyilatkozatában a most ellenzékbe vonult egyetlen szlovákiai magyar politikai erő országos vezetése.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×