INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megkurtítják a 9/11-es emlékhely építési költségeit

Infostart / InfoRádió
Megkurtítják a 2001. szeptember 11-ei New York-i támadás áldozatai előtt tisztelgő emlékhely kialakításának költségeit, miután kiderült: a tervezett büdzsé jelentősen megszaladt.

Az új elképzeléseket már Michael Bloomberg, a város polgármestere és George Pataki, az állam kormányzója is jóvá hagyta.

A tervek szerint nagyjából felére csökkennek az egymilliárd dollárra becsült költségek. Így csupán 10 millió dollárral haladja majd meg az emlékhelyre eredetileg szánt 500 millió dollárt az új költségvetés.

Az újragondolt tervek megtartják az eredeti elképzelések központi elemeit, de egyszerűsítik az emlékmúzeum gondosan kimunkált terveit.

Az eredeti elképzelések közül megmarad az, hogy a Világkereskedelmi Központ leomlott két épületének helyén medencéket alakítanak ki, amelyeket vízesések töltenek fel.

A módosított tervek szerint kevesebb kiállító terem lesz az emlékmúzeumban, korlátozzák a látogatói centrumba vezető bejáratok számát, a támadás áldozatainak nevét az utcaszinten, nem pedig az alatt örökítik meg, illetve az építkezésért való felelősséget egy kézben, a területet birtokló kikötői hatóságnál összpontosítják.

A jelentés bizakodó abban a tekintetben, hogy a projekt elkészül a tervezett időpontra, 2009 szeptember 11-ére.

A 2.979 név utcaszinten történő megörökítését az áldozatok rokonai közül többen is üdvözölték, mert így látogatási időn túl is olvasható lesz a szomorú névsor.

A címlapról ajánljuk