eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Németországban egyre nagyobb gond a külföldiek integrációja

A berlini kormány tervbe vette, hogy még a nyár előtt csúcsértekezleten foglalkozik az idegenek integrációjával. A közelmúltban több iskolában elakadt a tanítás, mert a pedagógusok bejelentették, hogy az elharapózott erőszak és a külföldi diákok nyelvismereti hiánya miatt képtelenek alkalmazkodni a tanrend előírásaihoz.

A probléma ismét ráirányította a közérdeklődés figyelmét az integrációs problémákra - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Angela Merkel kancellár közölte, hogy a belügyminiszterrel történt megállapodás értelmében még a nyár előtt csúcsértekezlet keretében akarja megvitatni a Németországban élő, csaknem 5 millió külföldi beilleszkedésének eredményesebb elősegítését.

Mint a kormányszóvivő elmondta, a kabinet, a tartományok, valamint a külföldiek szervezetinek képviselőivel tartandó értekezleten egységes integrációs irányvonalat akarnak kidolgozni.

A kormányban résztvevő szociáldemokraták nevében a munkaügyi és szociális kérdésekben illetékes miniszter, Franz Müntefering azonban máris óvott a túlzott derűlátástól, és hangsúlyozta, hogy egy csúcsszintű tanácskozás aligha oldhatja meg egy csapásra a már jó ideje elmérgesedett problémát.

Több szociáldemokrata politikus bírálta az ugyancsak kormánypárti Keresztényszociális Unió élén álló Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő azon javaslatát, hogy az integrációs ajánlatokat elutasító és erőszakos cselekmények elkövetésén ért idegen fiatalokat toloncolják ki Németországból.

Brigitte Zypries igazságügy-miniszter arra mutatott rá, hogy az integráció törvényi szabályozásáról már megfelelő eszköztár áll a hatóságok rendelkezésére, csupán eredményes megvalósításuk terén mutatkoznak nehézségek.

A legnagyobb számú nemzeti kisebbség, a törökök központi szervezetének egyik vezetője reménykedik a csúcs sikerében, de utalt arra is, hogy a törökök körében egyre erősebb az a benyomás, hogy egyesek nem annyira a multikulturális társadalom megteremtésére, hanem a kirekesztés törvényesítésére törekszenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×