eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Sólyom nem gratulál Lukasenkónak

Nem gratulál Sólyom László államfő a fehérorosz elnöknek ahhoz, hogy ismét megnyerte a választást. Ezt Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke közölte az InfoRádió kérdésére.

Eddig csak kevesen - köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő - köszöntötték a sokak által diktátornak tartott Alekszandr Lukasenkót.

A választáson a fehérorosz elnök a leadott szavazatok 82,6 százalékát szerezte meg; míg Alekszandr Milinkevics, az ellenzéki egyesült demokratikus erők jelöltje a szavazatok 6 százalékát kapta. A részvételi arány 90 százaléknál is magasabb volt az elnökválasztáson.

Vlagyimir Rusajlo, a Független Államok Közössége megfigyelőcsoportjának vezetője összességében szabadnak, nyitottnak és átláthatónak nevezte az elnökválasztást, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői azonban közölték: a voksolás nem felelt meg a szabad és tisztességes választás követelményeinek.

Az ellenzék jelöltje új elnökválasztás kiírását követelte, és tömeges tüntetésre szólította fel híveit.

Alekszandr Milinkevics azt mondta: a jelenlegi államfő győzelme a hatalom alkotmányellenes gyakorlását jelentené.

Minszkben hétfő este legalább tízezer ellenzéki vonult az utcákra, hogy az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozzon. A demonstrációk azóta is tartanak a fehérorosz fővárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×