eur:
384.47
usd:
353.51
bux:
0
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Ellenzékiek szagmintáit őrizték

Emlékművet állítanak a kommunizmus áldozatainak az Egyesült Államokban. A Wall Street Journal című napilap azt írja, hogy már az idén elkezdődnek az előkészítő munkák Washingtonban. Berlinben előrébb járnak: májusban megnyílik az NDK-múzeum.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a washingtoni emlékműhöz szükséges pénz 75 százaléka magánadományokból már összegyűlt.

Az emlékmű a szabadság istennőjét ábrázoló alkotás három méter magas bronz másolata lesz, amelynek eredetijét 1989-ben egy kínai ellenzéki állította fel a Tienanmen téren, de később a kínai hadsereg tankjai eltaposták.

Az emlékműnek a Capitolium dombján helyet adó törvényt még Bill Clinton amerikai elnök írta alá.

Berlinben májusban megnyílik az NDK-múzeum. A kiállított tárgyak között lesznek iskolai dolgozatok, amelyekből a titkos rendőrség következtetett a rendszer iránti viszonyra, valamint üvegekben tárolt, ellenzékiek szagmintáit őrző ruhadarabok - hogy szükség esetén kutyákkal kereshessék a rendszer ellenségeit.

A Wall Street Journal a kommunizmus áldozatainak emléket állító múzeumok közül kiemeli a Terror Házát. A lap szerint Budapest volt a legsikeresebb a "kommunizmus hol szürke, hol vérfagyasztó valóságának" a megjelenítésében.

A cikk szerzője megemlíti, hogy már az épület is fenyeget, a tetőből kinyúló pengeélben kivágott terror szó napsütésben a járdára vetül.

Egy amerikai utazási iroda egyébként budapesti "sarló-kalapács sétát" kínál, amely magába foglalja a XXII. kerületi szoborpark meglátogatását is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×