eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ellenzékiek szagmintáit őrizték

Emlékművet állítanak a kommunizmus áldozatainak az Egyesült Államokban. A Wall Street Journal című napilap azt írja, hogy már az idén elkezdődnek az előkészítő munkák Washingtonban. Berlinben előrébb járnak: májusban megnyílik az NDK-múzeum.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a washingtoni emlékműhöz szükséges pénz 75 százaléka magánadományokból már összegyűlt.

Az emlékmű a szabadság istennőjét ábrázoló alkotás három méter magas bronz másolata lesz, amelynek eredetijét 1989-ben egy kínai ellenzéki állította fel a Tienanmen téren, de később a kínai hadsereg tankjai eltaposták.

Az emlékműnek a Capitolium dombján helyet adó törvényt még Bill Clinton amerikai elnök írta alá.

Berlinben májusban megnyílik az NDK-múzeum. A kiállított tárgyak között lesznek iskolai dolgozatok, amelyekből a titkos rendőrség következtetett a rendszer iránti viszonyra, valamint üvegekben tárolt, ellenzékiek szagmintáit őrző ruhadarabok - hogy szükség esetén kutyákkal kereshessék a rendszer ellenségeit.

A Wall Street Journal a kommunizmus áldozatainak emléket állító múzeumok közül kiemeli a Terror Házát. A lap szerint Budapest volt a legsikeresebb a "kommunizmus hol szürke, hol vérfagyasztó valóságának" a megjelenítésében.

A cikk szerzője megemlíti, hogy már az épület is fenyeget, a tetőből kinyúló pengeélben kivágott terror szó napsütésben a járdára vetül.

Egy amerikai utazási iroda egyébként budapesti "sarló-kalapács sétát" kínál, amely magába foglalja a XXII. kerületi szoborpark meglátogatását is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 19:20
×
×
×
×