eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lesz-e büdzsé, lágy kenyér?

Miközben a legtöbb Európai Uniós tagállam (köztük Magyarország is) elutasítja a szerdán nyilvánosságra került brit költségvetési javaslatot, Brüsszelben csütörtökön megkezdődik az uniós vezetők csúcstalálkozója, melynek kulcskérdése: lesz-e még idén költségvetése a 2007-2013 közötti időszakra Európának?

Komoly vihart kavart a brit elnökség javaslata, amely a korábbi elképzeléshez képest 2,5 milliárd euróval növelte volna meg az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetését, amit – figyelembe véve, hogy a teljes büdzsé összege 849 milliárd euró – a legtöbb tagország elégtelennek nevezett.

London a tervezetben pótlólagos támogatást ajánl fel Magyarországnak, Csehországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és a három balti államnak.

A BBC brit közszolgálati médium szerint bár egy hete az egyik Európai Uniós biztos azzal viccelődött, hogy a brit javaslat legalább az elutasításban egységesítette a tagállamokat, a probléma az, hogy más-más okok miatt.

A kritikusok három nagy csoportba sorolhatók. Az egyik a szegényebb új tagállamok (ide tartozik Magyarország is), akiket a brit javaslatnak a felzárkóztatásukra szánt összegek megnyirbálására vonatkozó része háborított fel.
A másik csoportba azok az országok tartoznak, amelyek egyszerre szeretnének nagyobb költségvetést, ugyanakkor szívesen megnyirbálnák a brit visszatérítés összegét, végül a harmadik csoportban a nettó befizetők találhatók, akik szeretnék csökkenteni hozzájárulásuk mértékét.

Az Európai Parlament legnagyobb frakciója máris visszautasította a brit javaslatot, ami komoly gondot jelenthet, hiszen nem csak a tagállamok mindegyikének, de az EP-nek is rá kell bólintania a költségvetésre.

A BBC brit közszolgálati médium azt írja, hogy egyre elterjedtebb az a nézet, mely szerint London a legszívesebben a közösség elnöki posztját januártól betöltő Ausztriára hagyná az alkudozások levezénylését.

Kérdés ugyanakkor, hogy mi változhat a következő fél év során? A BBC hivatalos forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a brit álláspont aligha, így a választás – miként azt Tony Blair brit miniszterelnök többször is kifejtette – egyszerűnek tűnik: a tagállamok (elsősorban a tavaly csatlakozott országok) vagy elfogadják a szerdán beterjesztett, számukra 150 milliárd eurót biztosító javaslatot, vagy folyamatosan újratárgyalják a tervezetet, miközben aligha várható áttörés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×