eur:
393.86
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szaúdi pénzadomány amerikai egyetemeknek

Két neves amerikai egyetemnek - a massachusettsi Cambridge-ben működő Harvardnak és a washingtoni Georgetown Egyetemnek - 20-20 millió dollárt adományozott al-Valid bin Talal herceg, a szaúdi királyi család tagja. A pénzt az iszlám és a muzulmán világ tanulmányozását elősegítő programokra kell fordítani.

A sokszoros milliárdos üzletember közölte: arra számít, hogy adományával sikerül csökkenteni a vallások és kultúrák közti szakadékot.

Hozzátette: a világ békéje érdekében nagy szükség van arra, hogy a Kelet és a Nyugat jobban megértse egymást.

A Harvard Egyetemen az adományt ritka iszlám szövegek digitalizálására, a Georgetown Egyetemen pedig a muzulmán-keresztény megértés központjának bővítésére használják fel.

Al-Valid bin Talal akkor vált országosan ismertté az Egyesült Államokban, amikor a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően 10 millió dolláros alapot létesített az áldozatok megsegítésére.

Ezzel egy időben azonban politikai nyilatkozatot is tett, amelyben bírálta az Egyesült Államok közel-keleti politikáját, az arabok körében szélsőséges indulatokat ébresztő magatartását. Rudolf Giuliani akkori New York-i polgármester válaszként visszautalta a felajánlott pénzt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×