INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Együttműködés a világméretű járvány megakadályozásáért

Infostart / InfoRádió
A madárinfluenza-elleni együttműködés erősítésére vállaltak kötelezettséget az első kelet-ázsiai csúcstalálkozó résztvevői a Malajzia fővárosban. Közben Ukrajnában bejelentették: tizenegy krími településen azonosították az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzset.

A Kuala Lumpur-i tanácskozáson aláírt közös nyilatkozat szerint az érintett országok mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzanak egy világméretű járványt.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének tíz országa, valamint Kína, Japán, Dél-Korea, India, Ausztrália és Új-Zéland miniszterelnökei együttműködnek abban is, hogy az Egészségügyi Világszervezet és más szervezetek segítségével vírusellenes készletek hálózatát hozzák létre.

Ukrajnában az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy tizenegy krími településen azonosították az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzset.

Közben újabb romániai településen jelent meg a madárinfluenza vírusa. Az országos állategészségügyi diagnosztikai laboratórium illetékesei beszámoltak arról, hogy Tulcea, Braila és Buzau megye egyes települései után egy Calarasi megyei település két elszigetelt háztáji gazdaságában mutatták ki a H5-ös vírust.

A kórokozó felfedezése után a falut egészségügyi vesztegzár alá helyezték, a fertőző gócnak nyilvánított és az azokkal szomszédos gazdaságokban elrendelték a baromfiállomány kényszervágását és elégetését, illetve az érintett háztáji gazdaságok fertőtlenítését.

Romániában eddig négy megye tizenhat településén mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

A címlapról ajánljuk