INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

hálózatkutató

siker

teljesítmény

interjú

barabási albert-lászló

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató a Sándor-palotában, ahol fogadta Áder János köztársasági elnök 2015. március 30-án.

Barabási Albert-László: a teljesítmény az egyéné, a siker a közösségé

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

A siker öt törvényét írja le A képlet című könyvében Barabási Albert-László. A Prima Primissima-díjas fizikus, hálózatkutató az InfoRádió Aréna című műsorában elárulta, hogy egy harvardi konferencia miatt terjesztették ki a kutatásaikat, beszélt egy buszvezetőről, akinek az algoritmusuk szerint Nobel-díjat kellett volna kapnia, és elmondta, miért kellenek minden sikeres munkacsoportba nők is.

A siker egyetemes törvényeit, szám szerint ötöt ír le új könyvében A képletben. Miért érdekelte az, hogy hogyan születik a siker?

Nagyon sok motiváció van. Mint kutató érdekelt az, hogy a tudományban hogyan jelenik meg a siker és az elismerés, hogyan jönnek létre a nagy felfedezések és a közösség hogyan értékeli a felfedezést és hogyan épül fel ez az elismerés. Először úgy képzeltük, hogy ez egy hálózatelméleti kérdés, de rövidesen kiderült, hogy sokkal tágabb fogalomkörről van szó.

Elterjeszkedtek az egyetemesség igényéig?

Mi eredetileg kimondottan a tudományos sikerrel foglalkoztunk. De szerveztünk a Harvardon egy konferenciát, amit úgy hirdettünk meg, hogy a siker tudománya, és az ott megjelenő kutatók nagyon tágan értelmezték ezt. Voltak, akik az üzleti sikerről beszéltek, voltak, akik pszichológiai szempontból nézték az egészet. Ez volt az a pillanat, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy egy sokkal nagyobb problematikáról van szó, és érdemes talán egy könyvben összefoglalni.

Meddig jutottak eddig a konferenciáig a tudományos siker kutatásában?

Akkor még az elején voltunk, már volt egy cikkünk, amelyből meg tudtuk jósolni egy szakcikknek a hivatkozását, de pont az volt a célja a konferenciának, hogy egy kicsit meghúzzuk a harangot, kit érdekel még ez a sztori. A nagy átfogó cikkek aztán sokkal később jöttek.

Az számít, hogy a sztori kit érdekel? Nem lehet úgy valami sikeres, ha nem érdekel senkit?

Nem lehet, mert legalábbis a mi definíciónkban a siker a közösségről szól. Tehát akkor tisztázzunk néhány fogalmat. Általában azt várják az iskolában, hogy a teljesítmény meghatározza a sikert. De mi a különbség a teljesítmény és a siker között? Néha összekeverjük a kettőt, vagy nem különböztetjük meg. A mi hozzáállásunkban

a teljesítmény az egyénről szól, vagyis hogy mi az, amit leteszünk az asztalra.

A siker számunkra egy kollektív tulajdonság, arról szól, hogy mi az ebből a teljesítményből, amit a közösség lát, mi az, amit értékel és hogyan jutalmazza meg az egyént a teljesítményéért. A siker azt jelenti, hogy a teljesítményed rólad szól, de a sikered az rólunk, a közösségről szól, és egy kollektív dologgá válik. Tehát visszatérve az eredeti kérdésre, nem lehet sikerről beszélni akkor, ha egyszerűen csak magadnak csinálod mindezt. Van egy belső siker is, az életünkben szükség van erre a belső elégedettségre és sikerre, de ez kutató számára nem mérhető. Számunkra az a siker, az a közösségnek a véleménye, az észrevétele arról, amit csinálsz. Nagyon különböző mérőszámai vannak a sikernek, de mindig az a különbség a teljesítmény és a siker között, hogy

a teljesítmény az, amit mi teszünk, a siker az valami, ami ma közösségtől jön, tehát nem mi adjuk magunknak, hanem megkapjuk.

Rögtön a könyv elején, még a fogalom tisztázásánál kivonták a siker leírásából a boldogságot és a hírnevet is. A hírnevet nem nagyon értem, bevallom.

Csak azt szerettem volna tisztázni, hogy a hírnév az egyik mérőszáma a sikernek, de nem az egyedüli, és nem erről szól a könyv, hogy hogy lesz valaki híres, és ennek a legjobb példája például a tudományos siker. Minden évben több tudós Nobel-díjat kap és azáltal híressé válik, de a legtöbb ember nem ismerné meg őket az utcán, nem tudnák, hogy mit csinálnak. Tehát ezek az egyének például elértek egy szakmai sikert és jelentőset, volt egy teljesítmény, aminek következtében elérték a szakmai sikert, de ez nem feltétlenül vezet hírnévhez. Tehát

a hírnév számunkra az egyik mérőszáma a sikernek, de ez csak egy a sok közül,

és ez a könyv nem a hírnévről szól.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018