eur:
401.27
usd:
367.82
bux:
74356.24
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Pixabay

Megtörtént az albérletpiacon, amire minden lakáskereső várt – árak, grafika

Szeptemberben megállt a lakbérek emelkedése: országosan gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), a fővárosban kismértékben (0,3 százalékkal) csökkent a kínálati lakbérek szintje. Budapesten a pesti külső kerületek kivételével valamennyi kerületcsoportban alacsonyabbak voltak a bérleti díjak az előző hónaphoz mérten. A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal mérséklődtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője elmondta: már az olcsóbb kerületekben is 180 ezerért lehet lakást bérelni Budapesten. Szeptemberben óriásira duzzadt a kínálat a piacon, aminek több oka is van.

A nyár eleji, gyorsabb ütemű drágulást követően ismét lassult, majd meg is állt a lakbérek emelkedése. 2023 szeptemberében az előző hónaphoz képest országosan 0,1 százalékkal nőttek, Budapesten 0,3 százalékkal csökkentek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 94, illetve 84 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek – olvasható a KSH oldalán.

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél. Az előző hónaphoz mérten országosan (-0,2 százalék) és Budapesten is mérséklődtek (-0,6 százalék) a reállakbérek.

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 0,3 és az átmeneti kerületekben 1,0 százalékkal csökkentek, a külső kerületekben ellenben 1,5 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,8, az egyéb kerületekben 1,0 százalékkal elmaradt a kínálati bérleti díjak szintje az előző havitól. Egy év leforgása alatt – a budai hegyvidéki kerületek kivételével (+9,4 százalék) – minden kerületcsoportban 12–13 százalékos lakbéremelkedés következett be – teszik hozzá.

A meglévő albérleti szerződések jelentenek "menekvést" sokaknak

2023 szeptemberéig a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 m2. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 78 m2) kiadó lakásokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0 százaléka volt családi ház. 2023 első kilenc hónapjában a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől.

Balogh László, a ingatlan.com vezető elemzője az InfoRádióban elmondta: a legdrágább vármegyeszékhely és egyetemváros Debrecen, ahol 230 ezer forint a kiadó lakások havi átlagos bérleti díja, ami alig mutat lemaradást a budapesti 250 ezer forintos szinthez képest. A legolcsóbb vármegyeszékhelyek közé Békéscsaba, Szekszárd és Miskolc tartozik, ahol 100-110 ezer forint a kiadó lakások havi átlagos bérleti díja.

Beszélt arról is, hogy most szeptemberben kiugróan magasra nőtt a kínálat, ami részben annak is köszönhető, hogy a magas bérleti díjak sokakat eltántorítanak a bérléstől,

vannak bizonyos bérlők, akik számára ezek a bérleti díjak már megfizethetetlenek, ezért inkább maradnak abban a kiadó lakásban, ahol a meglévő bérleti szerződésük a friss piaci bérleti díjnál alacsonyabb lehetőséget biztosít a számukra.

Ez a számok nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy a fővárosban közel 10 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők, és országosan is 16 ezresre nőtt a kiadó lakások kínálata. Mindemellett Balogh László szerint a kínálatemelkedésnek részben az is az oka lehet, hogy az eladó lakások tekintetében javultak a vevők pozíciói, így kevesebben kényszerülnek albérletbe vásárlás helyett.

További részletek itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Több száz millió Windows felhasználó kerülhet bajba hamarosan

Több száz millió Windows felhasználó kerülhet bajba hamarosan

Mindössze egy év van hátra a Windows 10 szoftvertámogatásának megszűnéséig, ami azt jelenti, hogy 2025 október 14-étől kezdve a Microsoft nem ad már ki több frissítést a kilenc éves operációs rendszerre. Jelenleg még mindig 900 millió felhasználó számítógépén fut Windows 10, a legújabb 11-es rendszer helyett, így ha a Microsoft nem változtat az új operációs rendszer hardverkövetelményein, jövőre akár felhasználók százmilliói maradhatnak frissítések nélkül - számolt be a Forbes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×