eur:
393.26
usd:
355.23
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
money coin stack growing business.chart finance and Investment concept.
Nyitókép: bumbumbo/Getty Images

Ennyivel lett drágább az élet az unióban

Majdnem két éve a legnagyobb mértékben nőttek júliusban az euróövezeti termelői árak.

A vártnál jobban, 2022 decembere óta a legnagyobb mértékben emelkedtek júliusban egy hónap alatt a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat szerdai jelentése szerint.

Júliusban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak az euróövezetben a várt 0,3 százalék helyett, az áremelkedés felülmúlta a júniusi 0,6 százalékos havi drágulást.

Az áremelkedéshez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben: egy hónap alatt 2,8 százalék volt az emelkedés a júniusi 1,8 százalék után. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek. Németországban és Franciaországban egyaránt 0,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban, míg Olaszországban 2,0 százalékkal, Spanyolországban pedig 1,9 százalékkal nőttek.

Az egy évvel korábbihoz képest 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak az idén júliusban, míg júniusban 3,3 százalék volt az éves elmaradás. Az energiaárak 6,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól júliusban és 9,6 százalékkal júniusban.

Az EU-ban szintén 0,8 százalék volt a termelői árak havi emelkedése júliusban, júniusban pedig az euróövezethez hasonlóan szintén 0,6 százalékos. Az energiaárak az EU-ban júniusban 2,5 százalékkal emelkedtek a júniusi 1,7 százalékos emelkedés után. Energiaárak nélkül 0,1 százalékkal csökkentek júliusban a termelői árak az előző hónaphoz mérve az EU-ban, az előző hónapban pedig 0,1 százalékkal emelkedtek.

Éves összevetésben 1,9 százalékkal csökkentek a termelői árak júliusban az EU-ban és 3,1 százalékkal júniusban. Az energiaárak 5,9 százalékkal voltak alacsonyabbak júliusban az egy évvel korábbinál, júniusban pedig 8,5 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×