eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Az Aerobotics dél-afrikai cégek növényvédő drónja. Forrás: Aerobotics
Nyitókép: Forrás: Aerobotics

Nem mindennapi módon szabadulnak meg egy pusztító kórokozótól

A kontinens déli részén viaszos pajzstetvek (Pseudococcidae) lepték el a szőlőültetvényeket, komoly veszélybe sodorva ezzel a dél-afrikai borexportot.

A Nyugat-Fokföldön található Vergelegen birtokon egészen egyedi módszerrel védik a 130 hektáros szőlőültetvényt. A 324 éves borászat vegyszermentes technológiájáról a CNN számolt be.

A legnagyobb károkat okozó viaszos pajzstetvek (Pseudococcidae) elpusztítását a rovarok természetes ellenségével, az ékes ősdarazsakkal (Ampulex compressa) végeztetik. A tetvek terjesztik a szőlő egyik leggyakoribb betegségét a levélsodró vírust.

A parazitoidnak is nevezett darazsakat drónokkal juttatják ki a tetvek által leginkább fertőzött területekre. Egy-egy bevetés alkalmával hektáronként 500 darazsat szórnak szét egy nagyjából 20 hektárnyi ültetvényterületre. Ez a darázsfajta egyébként őshonos Dél-Afrikában, így a módszer teljesen természetazonos. Az eljárást kifejlesztő egyik cég, az Aerobotics képviselője, Matt Davis elmondta, hogy a drónok körülbelül 30 méter magasságból bocsátják ki a darázsbábokat (ez a kifejlett rovar és a lárva közötti állapot).

Ezek az apró, 3 milliméter hosszú bábok gyorsan kifejlődnek és vonzzák őket a tetvek által kibocsátott feromonok. A darazsak a tetvekbe belsejébe rakják a petéiket, amik aztán belülről falják fel a rovarokat. Ezért is tartják ezt a fajt parazitoid darázsnak.

A veszélyes kórt okozó tetvek elleni küzdelem eddig idő- és munkaigényes feladat volt. Ráadásul az utóbbi időben már a vegyszerek alkalmazása is sok ellenérzést keltett a fogyasztókban. Ezért valami új, természetes és hatékony módszerre volt szükség. A darazsak bevetése viszont nem károsítja a környezetet és kíméli a vegyszerekre nagyon érzékeny mézelő méheket is.

„A levélsodró vírust gyakorlatilag kiirtották a gazdaságban” – mondja Rudolf Kriel, a Vergelegen borásza. A módszer kifejlesztése azonban hosszú időt vett idénybe. A Vergelegen csapata több mint 20 éven át dolgozott együtt Gerhard Pietersen virológussal, a levélsodró betegség szakértőjével. A Pretoriai és a Stellenbosch Egyetem korábbi professzora, egy Patho Solutions nevű biotechnológiai céget hozott létre azzal a céllal, hogy természetbarát módszereket dolgozzon ki a haszonnövények betegségeinek leküzdésére.

A Vergelegen Wine Estate szőlő ültetvénye. Forrás: Vergelegen Wine Estate
A Vergelegen Wine Estate szőlő ültetvénye. Forrás: Vergelegen Wine Estate

Pietersen elmondta a CNN-nek, hogy a levélsodrás az egyik legpusztítóbb nyavalya, viszont a védekezést könnyíti, hogy a kórt előidéző vírus csak szőlőben él. A betegség miatt a tápanyagok nem jutnak el a növény minden részébe, így a fürtök bogyói egyenetlenül érnek és lelassul bennük a cukor felhalmozódása. A kór legnyilvánvalóbb jele, hogy a levelek kipirosodnak és a szélük lefelé pördül. Sajnos a fertőzött növények kivágása és helyettük újak telepítése sem jelent tökéletes megoldást, mert ha a talajban vírusos ág vagy ilyen levélmaradványok vannak, akkor az újonnan ültetett szőlő is megbetegszik.

Az újratelepítés pedig gazdaságilag sem életképes, hiszen évekig eltart, amíg egy új ültetvény termőre fordul. Csak a vírushordozó tetvek kiirtása jelenthet végleges megoldást, és ebben a darazsak alkalmazása nagyon is ígéretes módszernek tűnik. Egyrészt mert őshonos rovarokról van szó, így a megjelenésük nem borítja fel a biológiai egyensúlyt. Másrészt mivel csak viaszos pajzstetvekkel táplálkoznak, miután mindet elpusztították, táplálék hiányában nem fognak túlszaporodni – magyarázta a dél-afrikai virológus professzor.

Szőlőszüret Dél-Afrikában. Forrás: Vergelegen Wine Estate
Szőlőszüret Dél-Afrikában. Forrás: Vergelegen Wine Estate

A mintegy 2600 dél-afrikai ültetvényt tömörítő Vinpro non-profit szervezet adatai szerint az ország a világ 10 legnagyobb bortermelője között van. Tavaly nagyjából 1,2 millió tonna szőlőt szüreteltek, és a borászat több mint negyedmillió embert foglalkoztat. A Vinpro a levélsodródás vírusát a bortermelés egyik legfőbb veszélyének tartja, amely súlyos gondot okoz a 2022-2023-as szezon rossz időjárása miatt amúgy sok problémával küzdő ágazatnak.

Rudolf Kriel, a Vergelegen ültetvény már idézett szőlésze elmondta az amerikai hírtévének, hogy egy egészséges szőlőültetvény jóval több mint 20 évig termő maradhat, de ha megfertőződik a levélsodrással, akkor csak feleannyi ideig bírja, és az utolsó években már alig, vagy egyáltalán nem is hoz termést. Mint mondta, a Vergelegent „világszerte mintabirtokként tartják számon a levélsodródás elleni természetes küzdelemben”.

A borász szerint a vírus elleni védekezéssel nemcsak az ültetvényt lehet megvédeni, hanem még a bor minőségén is javíthatnak. A Stellenboschi Egyetem vak íztesztet végzett fertőzött és egészséges szőlőből érlelt borokkal. „Az eredmény egyértelműen az lett, hogy az egészséges növényről szüretelt szőlőből frissebb, jobb bort lehetett készíteni” – nyilatkozta Pietersen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×