eur:
390.55
usd:
358.74
bux:
0
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pixabay

Gabonaszövetség: három hatás is "sokkolta" a búzát, drágulni fog a liszt

A Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, Lakatos Zoltán szerint mivel kevesebb a jó minőségű búza a piacon, ezért emelkedni fog a liszt ára.

A búza minőségét két dolog befolyásolja: kisebb részben a vetőmaghasználat, nagyobb részben az időjárás. Ez utóbbival kapcsolatban Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozó tagozatának elnöke az InfoRádióban elmondta: három behatás is "sokkolta" a búza fejlődését. Az egyik a márciusi hőhullám, a másik az áprilisi fagyos éjszakás időszak, a harmadik pedig a május közepétől június közepéig terjedő nagyon esős periódus. Ez azt jelenti, hogy a búza nem jó ütemben, elosztva kapta a vizet, a hideget és a meleget, hanem egyszerre túl intenzíven, "sokkoló" hatással.

Az általában ötmillió tonnás magyar termésből mintegy 1,1 millió tonnát használ a malomipar, 1,3 millió tonnát a takarmányipar, kell nagyjából 300 ezer tonna vetőmagnak, és a többi exportalap. Most az időjárási gondok miatt az export nagyságrendje kisebb lesz, mint az elmúlt esztendőben. A szakember szerint az átmenőkészlet nem volt magas, a tavaszi hónapokban nagyon sok búza ki tudott menni exportra, és emiatt a raktárak üresen várták az új búza érkezését.

A kevesebb termés miatt a liszt ára biztosan emelkedni fog, mert drágul majd a búza is, lévén a takarmányipar, a malomipar, a kereskedők is búzát akarnak most venni, de kevés a jó minőségű – mondta Lakatos Zoltán. Ez ellentétes a nemzetközi piac folyamataival, mert a párizsi árutőzsdén (MATIF) egyértelműen csökken a búzaár, de Magyarországon most magasabb árszint jellemző.

"Ennek egyértelmű következménye az, hogy augusztus közepén, végén, vagy szeptember elején a malomipar biztosan árakat fog emelni. Úgy gondolom, hogy egy

10-15 százalékos áremelés valószínűleg szükséges lesz ahhoz, hogy a malomipar rentabilitása megmaradjon"

– fogalmazott a szakember.

Ez szerinte a lakosság számára nem lesz tragikus. Egy magyar lakos körülbelül 80 kilogrammnyi lisztet fogyaszt el éves szinten kenyér, sütemény és tészta formában. Ha 15-20 forinttal drágulna a liszt, akkor éves szinten 1000-1500 forint a többletköltség.

Megjegyezte: persze a kenyérárakról majd a pékek döntenek. Egy kiló kenyérhez 70 deka liszt kell, ezért meghatározó annak ára, de most sincsenek alacsony szinten a kenyérárak Magyarországon. Ezt mérlegelik majd a szakmában és eldöntik, lesz-e emelés és mekkora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Új fronton lendült támadásba Moszkva, lángol a millerovói repülőtér - Híreink Ukrajnából hétfőn

Új fronton lendült támadásba Moszkva, lángol a millerovói repülőtér - Híreink Ukrajnából hétfőn

Az orosz csapatok a régóta viszonylag nyugodtnak számító Harkiv térségében lendültek támadásba, egy települést el is foglaltak. Az ukrán drónok a millerovói repülőteret támadták, az akció következtében több épület lángra is kapott. Ukrajna egyik legfontosabb támogatója, Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökválasztástól, alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×