eur:
393.5
usd:
363.11
bux:
71250.31
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Unsplash

Ezért „olcsó” a kínai elektromos autó

A Mathias Corvinus Collegium elemzője szerint az Európai Bizottság által a kínai elektromos autógyártókra kivetett védővámokkal igyekszik megőrizni az uniós gyártók versenyképességét. Ugyanakkor a kínaik számára óriási előny, hogy az autóikat teljes egészében, importfüggőség nélkül, maguk állítják elő.

Kína az Európai Unióba exportált árucikkei után 10 százalék vámot fizet. Erre jön rá most a védővám - mondta az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója.

"A védővám feladata, hogy a kevésbé versenyképes európai autóipart megvédje a kínaitól, mivel utóbbi rengeteg támogatást kap Kínából, az ottani gyártóktól, ezért tudnak olcsóbban gyártani" - magyarázta Zay Balázs. Ez a védővám azonban nem egységes. A szakértő elmondta,

a vám kivetését európai uniós vizsgálat előzte meg, és ha olyan gyártóval találkoztak, amelyik nem volt együttműködő, azt 38,1 százalékos vámmal sújtották,

így az ő termékeiken összesen 48,1 százaléknyi vám van, ami hatalmas. Az együttműködő cégeknél, mint például a BYD-nél az EU csak 17,4 százalékos vámot alkalmaz, de átlagosan 21 százalékot kaptak azok a kínai vállalatok, akik hajlandóak voltak együttműködni.

Zay Balázs szerint ezt a védővámot a francia cégek szerették volna bevezetni, mert elsősorban az európai piacot látják el. Mint mondta, nem véletlen, hogy a német autóipari szövetség tiltakozott a vámok bevezetése elleni, hiszen az ő cégeik jelen vannak a kínai és a globális piacon. Vagyis nekik érdekük, hogy fel tudják venni a versenyt a távol-keleti gyártókkal.

A kínaiak a kétezres évektől kezdtek el fejleszteni. A vezető kutató magyarázata szerint a kínai vállalatok bevásárolták magukat európai cégekbe, és nem szép kifejezéssel élve "ellopták" a technológiát, amit azután kivittek Kínába. Egy olyan döntést is meg kellett hozniuk, hogy milyen irányba fejlesszenek, és az állampárt úgy döntött, hogy az elektromosautó-gyártásban lesz az ország az első.

Az elektromos autókhoz az Egyesült Államokból beszerezték az akkumulátor-technológiát, és erre tettek fel mindent.

Tehát a kínaiak bő húsz éve hatalmas pénzeket fektetnek abba, hogy megtanuljanak elektromos autót gyártani, és ennek az egész értéklánca Kínához kötődjön

- mondta Zay Balázs.

Vagyis azért olcsó a kínai elektromos autó, mert Kína az akkumulátortól kezdve a gépjármű utolsó darabjáig maga tud előállítani mindent - tette hozzá a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×