eur:
396.8
usd:
369.27
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Camera : OLYMPUS OM-D E-M1 MKⅡ DIGITAL CAMERA
Nyitókép: Takosan/Getty Images

Aki repülős nyaralást tervezett, kezdhet aggódni

Gyakorlatilag bármelyik főszezoni járat helyettesítés nélkül maradhat, ha gond van vele, annyira feszes a lízingpiac. A legnagyobb lízingcégnek már csak 8 szabad gépe van.

Figyelmeztetik a légitársaságok mindazokat, akik idén repülővel mennének nyaralni: több járattörlés is jöhet a géphiányok miatt, ráadásul a főszezonban - írja az Origo.

A légicégek az Alaska Airlines januári incidense óta kevesebb repülőt használnak, mint amennyi kellene nekik; akkor ötezer méteres magasságban az elégtelen és hibás rögzítés miatt kirobbant a légitársaság Boeing 737 MAX típusú gépének az egyik vészkijárati ajtót is magában foglaló oldalpanelja. A Boeing amerikai repülőgépgyártó 160 mllió dollárt fizetett az Alaska Airlines légitársaságnak a baleset miatt. Döbbenetes módon az utasok közül senki sem sérült meg, ez annak volt köszönhető, hogy a gép még viszonylag alacsonyan repült, és az utasok mindegyikének becsatolva volt az öve. A baleset után ilyen gépek már nem repülhettek.

A dominó nem állt meg, Az Airbus több száz hajtóművet hívott vissza a biztonsággal kapcsolatos aggályok miatt, ami 650 repülőgépet érintett.

Az év elején Martha Neubauer, az AeroDynamic Advisory vezető munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a légitársaságok idén 19 százalékkal kevesebb repülőgépet kapnak emiatt. Így a légitársaságok kénytelenek repülőgépeket lízingelni, hogy kielégíthessék az utazási igényeket.

Az Avia Solutions, a világ legnagyobb repülőgép-lízingcége nemrég arról számolt be, hogy az utóbbi időben egyre több légitársaság adott le megrendelést náluk, így a kereslet már bőven túlszárnyalta a kínálatot. Gediminas Ziemelis, a cég elnöke beszélt először arról, hogy ebből járattörlések lesznek nyáron.

A légitársaságok közben kétségbeesetten keresik a repülőgépeket.

Az Avia Solutions Európában rendelkezésre álló 250 repülőgépéből már csak 8 darab lízingelhető. A TUI flottájában már 14 ilyen gép van, a British Airwaysnek 4, a Lufthansának pedig 8. A Turkish Airlines rendelkezik a legtöbbel, több mint 30 bérelt gépe van szolgálatban. A Ryanair főnöke, Michael O'Leary arra is figyelmeztetett, hogy a járattörlések mellett akár 10 százalékkal magasabb viteldíjakra is számítani kell a nyár folyamán.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×