eur:
395.16
usd:
368.1
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
An iconic oil and gas industry symbol taken at dusk.
Nyitókép: Getty Images

Újabb információk derültek ki a Mol turai olajkútjáról

A kút napi 1000-1100 hordónyi kőolajat ad, melyet tartálykocsikkal szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba. A próbaidőszak alatt kitermelt olaj jó minőségű, nem kell könnyebb olajokkal keverni.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 2100 méter mélyen új kőolajkészletre bukkant Tura közelében a Mol és az O&GD. A sikeres fúrás a két társaság közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy az olajvállalat tavaly nyáron 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában.

A kút jelenleg naponta körülbelül ezer hordónyi kőolajat ad, az O&GD és a Mol az 51-49 százalékos tulajdoni hányad arányában osztozik a kitermelt mennyiségen. Ez a Mol számára mintegy napi ötszáz hordót jelent, ami a Mol-csoport tavalyi átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül egy százaléka, illetve a Mol magyarországi kőolajtermelésének öt százaléka.

A Portfolio tudósítói ellátogattak a Pest vármegyei településre, ahol megtudták, hogy a kitermelés egy 6,5 milliméteres fúvókán keresztül történik, igaz az olajtelep nyomásviszonyai, valamint a magas dermedési pont miatt egyelőre nincs lehetőség komolyabb bővítésre. Jelenleg is vizsgálják a szakemberek, hogy mekkora termelés tekinthető biztos hozamnak, most úgy tűnik, hosszabb távon is a napi 1000-1100 hordónyi kőolaj kinyerése lesz megvalósítható.

A turai kút napi hat tartálykocsis szállításra elegendő kőolajmennyiséget termel, amit tehát nem csővezetéken, hanem járművekkel szállítanak a közelben található százhalombattai Dunai Finomítóhoz, ami gond és fennakadás nélkül tudja fogadni, kezelni az olajat.

A próbatermeltetés még eltarthat néhány hónapig, csak utána kezdődhet meg a teljes volumenű termelés.

A lap úgy értesült, hogy a magas termelési hozam viszonylag gyors megtérülést eredményezhet. A Mol legalább négy-öt évig szeretné fenntartani a magas termelési szintet, de a százhalombattai finomító közelsége miatt várhatóan a továbbiakban is megoldható lesz a gazdaságos termelés.

A turai lelőhelyen, mintegy 60 Celsius-fokos hőmérsékleten kitermelt olaj 0,83 kg/dm3 sűrűségű, ami összességében

jó minőségűnek nevezhető, vagyis nem feltétlenül kell könnyebb olajokkal keverni.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta, az ugyancsak Pest vármegyei, 2022-ben felfedezett Vecsés–2 kút mára az olajvállalat egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált, így természetesen azon az olajmezőn is folytatódik a kitermelés, valamint további három sekélygáz-fúrást terveznek idén, a távolabbi jövőben pedig az új koncessziós lehetőségek kerülhetnek majd a középpontba. Bacsa György közölte: a szénhidrogéneken felül jelentős potenciál van még a geotermia és a lítium területén is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×