eur:
385.46
usd:
354.23
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani – elmondjuk a részleteket

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat – mondta az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

"Minden állami és európai uniós támogatás esetében felmerül a kérdés: vajon a kereskedők és a kivitelezők a pénz mekkora részét teszik zsebre, és mennyit tudnak felhasználni azok, akik szeretnék felújítani a lakásukat vagy a házukat. Erre lehet megoldás ez a most tervezett online építőanyag-árfigyelő szolgáltatás" – hangsúlyozta Balogh László. Azt is elmondta, hogy csupán néhány kattintás kell az egyes építőanyagok árainak összehasonlításához, ami versenyhelyzetet teremt az eladók között. Márpedig a szakember úgy látja, ha alacsonyabbak az anyagköltségek, akkor ez a kivitelezési költségeket is visszafoghatja. A kivitelezők ugyanis az anyagköltség alapján határozzák meg a munkadíjukat.

Az ingatlan.com elemzője azonban kiemelte, hogy az egyes építőanyagok között nagy különbségek lehetnek, például tégla és tégla között is nagy eltérések vannak. Ellenben ha ugyanazt a típusú téglát az egyik helyen 20-30 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni, az valódi versenyhelyzetet teremthet a kereskedők között is.

Balogh László azt is közölte, hogy ezt az online árfigyelő rendszert nemcsak azok használhatják, akik részt vesznek az otthonfelújítási programban, hanem a saját forrásból vagy piaci hitelből építkezők is. "Ez hasonló mechanizmus lehet, mint a GVH online árfigyelője, ami annyira népszerűvé vált a kereskedők között is, hogy már sok esetben azzal dicsekednek a vásárlóknak, hogy az árfigyelő alkalmazásban ők kínálják a legolcsóbban a tojást, a tejet. Hasonló folyamatokra számítunk az építőanyagok piacán is" – mondta.

Az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője fontosnak tartotta azt is, hogy az új otthonfelújítási programban nincs megkötve a tulajdoni hányad, így azok is pályázhatnak, akik nem rendelkeznek kizárólagos tulajdonrésszel, vagy akiknek az ingatlanra holtig tartó haszonélvezeti joguk van.

"Szintén kedvező fejlemény – folytatta a szakember –, hogy nemcsak belterületi, hanem külterületi vagy zártkerti ingatlanokkal is lehet pályázni, ha ezeknek a földhivatali nyilvántartásban szabadon álló családi ház, többlakásos sorház, családi ház vagy ikerház a besorolásuk."

Ellenben társasházi ingatlanok nem tudnak pályázni – tette hozzá az Ingatlan.com szakértője. Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy csak azok az ingatlantulajdonosok és haszonélvezők tudnak pályázni, akik 2024. május 1-én érvényes lakcímkártyával tudják igazolni, hogy ott laknak az adott ingatlanban. Mint mondta, ez elsősorban azok számára lehet érdekes, akik most vásároltak ingatlant, de még nem jelentkeztek be, és amúgy jogosultak lennének az 1990 végéig megépült családi házuk energetikai korszerűsítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×