eur:
390.78
usd:
366.51
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Close up of stock market chart and worried atmosphere on a dark background. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Forrás: Getty Images

Kopint-Tárki: folytatódott a régió felzárkózása, csakhogy az üteme lelassult

Pesszimistábbak a Kopint-Tárki elemzői a globális növekedésre vonatkozóan, mint korábban – ez derült ki a gazdaságkutató idei első konjunktúrajelentéséből.

A globális növekedésben idén lassulás lesz, aminek egyik oka a visszafogottabb kínai bővülés. A kelet-ázsiai országban belső szerkezeti változások történnek, ezek várhatóan tartósak lesznek – összegezte a Kopint-Tárki ügyvezető igazgatója. Nagy Katalin hozzátette, az Egyesült Államok teljesítménye robusztusabb volt tavaly a vártnál, Németország 2023-as gyenge teljesítménye viszont várhatóan idén sem változik.

A feldolgozóipar számára okoz nagy gondot az energiaszektor átalakulása Németországban, és egyre többen mondják, hogy

nem lett volna szabad úgy kiszállni az atomenergiából, hogy közben nem látszott, milyen energiahordozók vehetnék át az atomenergia szerepét

– mondta az InfoRádióban a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a német gazdaság tavaly recesszióban volt, az idei teljesítmény a friss előrejelzések szerint 0,1 százalékos bővülés lesz, ami szinte semmi – jegyezte meg. Mint mondta, mindez azt jelzi, hogy nemcsak a nehéz külső konjunkturális helyzet, hanem a belső szerkezeti problémák is visszahúzzák a gazdaságot.

Nagy Katalin azt is elmondta, hogy Közép-Kelet Európában 2023 utolsó negyedévében már csak Észtországban és Lettországban volt recesszió. Kiemelte, tavaly a térség 13 országából elsősorban Lengyelország húzta a régiót.

Az ügyvezető igazgató elmondása szerint az egy főre jutó vásárlóerő-paritásos GDP-adatok alapján egyfelől folytatódott a régió országaiban a felzárkózás, másfelől az üteme viszont lassult, különösen bizonyos országok esetén.

Mint mondta,

Magyarországot nézve azt láthatjuk, hogy kezd a sor végére kerülni, hiszen leelőzte hazánkat Románia, és Horvátország is velünk egy szintre hozta fel magát a friss adatok alapján.

Megjegyezte, az EU 13-on belül Magyarország a 10. helyen "üldögél", és az unió 27 országának rangsorában a 23. helyre csúszott. Ahol a magyarországihoz hasonlóan nehéz a helyzet, az Bulgária és Szlovákia – derül ki a Kopint-Tárki most közzétett elemzéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×