eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Az MNB ismét rászállt a Revolutra, lépéseket szorgalmaz

A Magyar Nemzeti Bank nem először szorgalmazza a Revolutnál, hogy alapítson itthoni leányvállalatot és csatlakozzon a betétvédelmi rendszerhez.

Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank, ám továbbra sem kér magyarországi leánybanki engedélyt, és így nem is csatlakozik a hazai betétbiztosítási rendszerhez - írja a Portfolio. A hazai ügyfelek, ha elszámolási vagy csalási jogvitájuk van, továbbra is külföldön, angolul vagy litvánul intézhetik ügyeiket - erre hívja fel a figyelmet többedszerre a Magyar Nemzeti Bank.

Szerintük erre megoldást jelentene, ha a Revolut itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, az OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét.

Az MNB a közleményében kiemeli, a litván Revolut Bank UAB 2024 februári bejelentése szerint a továbbiakban - díjcsomagtól függően eltérő kamatozású - forint alapú betétet kínál magyarországi ügyfelei számára. A társaság, amely már évekkel ezelőtt megszerezte Litvániában a hazánkra is érvényes betétgyűjtési engedélyt, idén tehát immár ténylegesen is aktív betétgyűjtésbe kezdett Magyarországon.

A jegybank kiemeli továbbá, hogy a mostani üzleti lépése mellett egyelőre továbbra sem történt semmiféle változás a Revolut Bank jogállását illetően, vagyis fióktelepi tevékenységét sem kezdte meg, Magyarországon változatlanul határon átnyúló intézményként kínál elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat, s immár betétet is. Ez azt jelenti, hogy nem az MNB, hanem székhelye szerint a tevékenységét engedélyező uniós tagállam, jelesül a litván jegybank felügyeli a fogyasztóvédelmi előírások betartását, míg - az intézmény méretére tekintettel - üzleti megbízhatóságát 2024. január 1-től az Európai Központi Bank ellenőrzi.

A Magyar Nemzeti Bank megjegyzi,

miközben itthon nincs előrelépés, a társaság Franciaországban már fizikailag elérhető bankfiókok telepítését tervezi.

Az MNB álláspontja szerint Magyarországon, a magyar ügyfelek esetében pontosan ugyanez volna a helyzet.

Tekintve, hogy a Revolut Bank nem magyarországi engedéllyel és tőkével, illetve nem az MNB által felügyelt leánybankként működik, kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén is. Vagyis probléma esetén így nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a kb. 1 millió hazai ügyfél pénzéért. Magyarországi leánybankok esetén viszont az OBA vállalja ezt a garanciát.

A külföldi, idegen nyelvű problémakezelés kapcsán a jegybanknak nincs hivatalos információja a magyar ügyfelek fogyasztói jogainak érvényesüléséről, a számukra kedvező döntések arányáról. Határon átnyúló intézmény esetében ugyanis az uniós jog szerint a hazai pénzügyi felügyeletet "fogadó országként" csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg, azaz elsősorban a litván jegybankhoz fordulhat az ügyfelek védelmében.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×